News

Dit is de échte reden waarom de Titanic is gezonken

Titanic is één van de bekendste films ter wereld en daarmee werd het schip ook in één klap een stuk beroemder. Dat had natuurlijk alles te maken met het dramatische einde van het schip en de romance tussen Rose en Jack. Maar is dat wel precies zo gegaan als we dachten? Is het schip wel echt alleen gezonken door de aanvaring met de ijsberg? Uit een schokkende nieuwe documentaire blijkt het allemaal wat ingewikkelder in elkaar te zitten…

Het is inmiddels al meer dan een eeuw geleden dat het onzinkbare schip uit Belfast vertrok. Slechts een paar dagen nadat het zijn eerste reis begon zonk de Titanic en nam anderhalf duizend levens met zich mee.

Wij kennen dit verhaal allemaal natuurlijk niet omdat we de geschiedenis boeken zijn ingedoken, maar omdat we de super romantische en dramatische film hebben gezien. Zowel in het echt als in de film werd het drama afgeschreven als een ongeluk. De aanvaring met de ijsberg was iets dat immers niet voorkomen had kunnen worden. Het enige waar de makers van het schip schuldig aan waren was dat er te weinig reddingsboten aan de Titanic waren bevestigd. Hierdoor kon meer dan de helft van de mensen niet gered worden. 


Maar uit een onderzoek gedaan voor de nieuwe documentaire genaamd Titanic: The New Evidence blijkt nu iets anders. Journalist Senan Molony heeft alle foto’s van het schip opgezocht die er zijn. Ook technische foto’s die gemaakt werden tijdens de maak van het immens grote schip. Wat blijkt is dat er tijdens de bouw van de Titanic een grote brand een stuk van het schip had beschadigd. Deze brand is drie weken lang onopgemerkt gebleven en de beschadiging was op dat moment niet fataal. Maar het beschadigde deel van het schip is wel precies wat de botsing met de ijsberg niet kon handelen. De rest van de romp schraapte langs de ijsberg zonder te scheuren, maar toen de ijsberg langs de beschadiging kwam ontstond er een groot gat. Hoe het verhaal verder afliep weten wel allemaal…

Uit deze schokkende documentaire blijkt ook dat de crew en de makers van het schip allemaal van de schade afwisten. Ze hebben het probleem doelbewust minder erg laten lijken zodat de Titanic wel gewoon op tijd kon vertrekken. Als het personeel van de haven de brandschade goed had geïnspecteerd hadden ze het namelijk niet laten vertrekken. Dan had alles eerst gerepareerd moeten worden. Natuurlijk had niemand kunnen weten dat het schip zo’n grote botsing met een ijsberg zou maken, maar varen met schade aan je schip maakt de eigenaars voor een deel wel verantwoordelijk voor het zinken van de Titanic. 

Een samenloop van omstandigheden is dus de reden waardoor het schip zonk. Maar het drama had waarschijnlijk wel voorkomen kunnen worden.

Lees ook: 

Bron

Beeld: iStock