Lifestyle

Dit zijn dé 6 ingrediënten om mee te detoxen

Het is inmiddels al een tijdje 2017 en dit betekent dat de goede voornemens van start zijn gegaan. Had jij ook toevallig het voornemen om gezonder te leven dit jaar? Dan is het tijd om hier aan te werken en dit kan doormiddel van een detox. Om jou op weg te helpen, hebben we 6 ingrediënten gevonden die hierbij niet mogen ontbreken. Lees snel verder als je benieuwd bent welke dit zijn…

Een voedingsdeskundige genaamd Libby Limon heeft een lijst met superfoods opgesteld die niet mogen ontbreken bij het detoxen. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je een mooie glanzende huid krijgt en bijdragen aan een optimale stofwisseling. 

Matcha thee
Voor degene die Matcha nog niet kennen: het is een Japanse groene thee vermalen tot poeder. Het wordt gemaakt van de bladeren van een theeplant genaamd Camellia sinensis afkomstig uit China. Het bevat veel antioxidanten, dit zijn stoffen die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van stress en zorgen ervoor dat zware metalen en andere toxines uit je lichaam worden verwijderd. Ook beschermt Matcha thee de lever, versterkt het immuunsysteem, verbetert cholesterol, verbrandt calorieën en nog veel meer. Genoeg redenen om Matcha thee te drinken dus!

Tip: Als je niet van groene thee houdt, doe dan twee lepels Matcha poeder in het beslag van je pannenkoek. 

Chiazaden 
Je hebt vast weleens gehoord van chiazaden. Deze waren het afgelopen jaar erg populair onder de foodbloggers. Chiazaden zijn afkomstig van een chiaplant en dragen bij aan de gezondheid. Ze bevatten bouwstoffen die we dagelijks nodig hebben en stabiliseren de bloedsuikerspiegel. Omdat chiazaden rijk zijn aan eiwitten, helpt het ook je spieren en ander weefsel in je lichaam opbouwen. 

Tip: Doe wat chiazaden in je smoothie of strooi het over yoghurt met stukjes fruit en muesli erin. 
 

Avocado
Avocado lovers opgelet! Deze superfood is goed voor het detoxen en dat vinden we natuurlijk niet erg. Naast het feit dat avocado té lekker is, blijkt het goed voor je hart te zijn en vermindert het de kans op diabetes. Avocado helpt ook het lichaam voor de productie van tripeptid glutathion, dit is een stof die nodig en goed is voor de lever om schadelijke gifstoffen te reinigen. 

Tip: Snij een avocado doormidden, strooi er wat kruiden overheen en lepel het uit. Vind je het niks? Smeer het dan op je brood in plaats van boter.

Kurkuma
Kurkuma is een kruid dat vooral bekend is in India en blijkt super gezond te zijn. Kurkuma reinigt je lever. Het bevat ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. Deze eigenschappen vernietigen de carcinogene cellen, wat dus goed is voor de lever. 

Tip: Strooi een beetje kurkuma over een ei of voeg het toe aan een dressing voor over je salade.
 

Groene groenten 
Dat groenten gezond waren wisten we al, maar ze zijn ook belangrijk bij het detoxen. Met name broccoli, want dit helpt bij het reinigen van je lever vanwege de hoge concentratie chlorofyl. Chlorofyl zorgt voor een toename van rode bloedcellen. Maar niet alleen broccoli is goed voor de lever, ook alle andere groene groenten als koriander, rucola en spinazie. Deze neutraliseren zware metalen voor de lever en beschermen je tegen een griep tijdens deze koude winterdagen. 

Tip: Maak een salade van verschillende groene groenten en doe hier je favoriete dressing overheen. 
 

Açai bessen 
Açai bessen zitten vol antioxidanten en zijn rijk aan meerdere vitamines en voedingsstoffen. Deze bessen helpen gewicht en botten gezond te houden, geven meer energie en voorkomen ziektes door het bestrijden van infecties. Overigens zijn ze ook goed voor de huid, omdat er vitaminen C inzitten. 

Tip: Blend een handvol açai bessen, spinazie, aardbeien en een banaan met elkaar voor een lekker ontbijt. 

Als laatste is het belangrijk bij het detoxen om twee liter water per dag te drinken. Ook veel slaap, beweging, weinig stress en extra positiviteit zijn dingen om rekening mee te houden, want dit draagt allemaal bij aan het ontgiften van je lichaam. 

Lees ook:

Bron, bron, bron, bron

Beeld: iStock