Lifestyle

Je WhatsApp-berichten zijn helemaal niet zo veilig als je denkt

Als je denkt dat jouw WhatsApp-berichten veilig zijn gesteld sinds de end-to-end encryptie aan de app is toegevoegd, heb je het helemaal mis. Jouw berichten zijn misschien helemaal niet zo beschermd als je denkt! Hoewel beweerd wordt dat zelfs niemand in het bedrijf de appjes kan lezen, zou dat in werkelijkheid wél zo zijn. Uh oh.

Facebook, zij hebben WhatsApp overgenomen, beweert dat het bedrijf en de werknemers géén toegang hebben tot de berichten die gebruikers naar elkaar versturen. Daarvoor is de end-to-end encryptie in het leven geroepen die je ongetwijfeld in je chats hebt zien staan. Maar dat schijnt niet helemaal te kloppen… Uit onderzoek blijkt dat dit namelijk wel mogelijk is door de manier waarop ze die end-to-end encryptie hebben geïmplementeerd.


Uh, wat? Het is dus de bedoeling dat niemand jouw appjes kan onderscheppen. Tobias Boelter, een Amerikaanse cryptografie- en veiligheidsonderzoeker, ontdekte de lek in 2016 al en beweert dat WhatsApp berichten die niet geleverd worden nog een keer stuurt, maar dan met een andere sleutel zoals ze dat noemen. Waar het op neerkomt is dat WhatsApp op deze manier wel je berichten kan lezen, terwijl je het niet kunt tegenhouden. “WhatsApp kan continu effectief de veiligheidssleutels veranderen als apparaten offline zijn en de berichten opnieuw sturen zonder dat de gebruiker weet dat er iets veranderd is”, zegt Tobias. Hij noemt WhatsApp hierdoor een ‘heel onzeker platform’.

Nu is dit misschien niet iets waar je je direct zorgen om maakt als je niets te verbergen hebt, maar we weten niet naar welke informatie wordt gezocht en welke verbanden er worden gelegd, als we de bronnen van The Guardian mogen geloven.

Lees ook:

Beeld: Getty Images

Must reads 👀