Lifestyle

Dit is waarom je het gevoel hebt dat je valt in je slaap

Je ligt net heerlijk in je bedje, maar op het moment dat je in een diepe slaap valt schrik je wakker. Een gekke schok door je arm of been of het lijkt alsof je in een soort eindeloze diepte valt. Tenminste zo lijkt het, want gelukkig lig je nog steeds veilig onder de wol. Komt jou dit ook bekend voor? Girlscene zocht uit wat dit nu precies is.

Waarschijnlijk heeft iedereen dit gekke fenomeen weleens meegemaakt. Maar heb jij je ook afgevraagd wat er eigenlijk gebeurt met je lichaam? Om je vast gerust te stellen: het is niks ergs. Het schokje of vallende gevoel heet een hypnagoge of een slaapstuip. Het gekke is dat de wetenschap niet precies weet te verklaren wat er met je lichaam gebeurt op dit moment en er zijn dan ook verschillende verklaringen te vinden op het web. 

waarom vallen in slaap
Je valt niet in één keer in slaap. Dit gaat heel geleidelijk. Jouw hersenen vallen dan ook beetje bij beetje in slaap. Het kan dus gebeuren dat sommige delen van je hersenen nog wakker zijn, terwijl het gedeelte dat de spieren aanstuurt al slaapt. Het gebied dat dus nog wakker is denkt hierdoor dat je ‘valt’ en geeft een soort reflex naar je spieren om jezelf overeind te houden. Dit voelt als een schok, waardoor je het gevoel krijgt alsof je valt. Aha! Ook weer opgelost. Niks om je zorgen over te maken dus.

Lees ook:

Bron, bron
Beeld: iStock