Lifestyle

Wat is ‘hangxiety’ en wat doe je er tegen?

Voel jij je na een avondje flink stappen vaak heel negatief? Zowel lichamelijk als mentaal? Dan komt dat niet alleen door de fysieke effecten die alcohol heeft. Of in ieder geval niet op de rest van je lichaam behalve je hoofd. Wil je weten waar dit wel door komt? Lees dan snel hier alles over hoe hangxiety wordt veroorzaakt en wat je er zelf tegen kan doen. 

Je bent niet de enige die zich na een avond drankjes drinken heel somber en negatief voelt. Je hebt iets dat door veel andere mensen in mindere maten ook wordt ervaren. Je hebt last van hangxiety (hangover en anxiety = kater en angst). 

Wat is het precies?
Bij hangxiety ervaar je de dag nadat je een avond flink gedronken hebt meer stress dan normaal. Je bent vatbaarder voor paniekaanvallen en paranoïde gedachten. De overweldigende emoties tijdens dit proces zijn angst en schuldgevoel. Vaak is dit vooral gericht op gebeurtenissen van de avond ervoor. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld dingen niet meer goed herinnert en dat je hierover blijft nadenken. Maar het kan ook zijn dat je in één keer heel onzeker wordt van hoe je op mensen bent overgekomen de avond ervoor. Misschien struin je zelfs wel al je social media accounts af om te checken of dit waar is. 

Hoe wordt het veroorzaakt? 
Dat alcohol de boosdoener achter hangxiety is, is wel duidelijk. Maar hoe gebeurt dit precies? Hangxiety wordt veroorzaakt door het lichaam zelf dat extra veel cortisol en adrenaline (stresshormonen) aanmaakt om de alcohol te verwerken. Daarbij heeft de alcohol zelf de avond ervoor gezorgd dat je lichaam minder gelukshormonen aanmaakt. Het is dus een combinatie van dingen die dit overweldigend gevoel van pessimisme veroorzaken. Bij de één is dit erger dan bij de ander en de ene dag ga je er beter mee om dan de andere dag. Dus geen paniek: het overkomt iedereen weleens. 

Wat doe je er tegen?
Voorkomen is natuurlijk de beste oplossing. Maar om nu nooit meer een wijntje of een cocktail te mogen drinken… Dus mocht je het toch weer een keertje meemaken, onthoud dan goed de volgende dag: drink genoeg water en eet gezond, plan makkelijke activiteiten waar je blij en rustig van wordt, maak geen grote beslissingen, wacht nog even met mensen contacten die je die nacht hebt ontmoet en onthoud dat het morgen allemaal weer over is. 

Lees ook:

Bron, bron, bron 

Beeld: iStock