Lifestyle

Drie belangrijke vragen voor jezelf als je op zoek bent naar je eerste appartement

YAY! Je hebt dan eindelijk de beslissing genomen om uit huis te gaan en op jezelf te wonen. Nu is het tijd om het echte volwassen leven te laten beginnen! Alleen zit je nu met een klein probleempje… Je weet niet zo goed waar je moet beginnen met het zoeken van een appartement. Daarbij raak je al in paniek bij de gedachte dat je niet weet hoe je alles moet aanpakken. Daarom hebben wij voor jou een aantal tips.

Het is een erg stressvol proces om uit huis te gaan. Het is eenmaal veel geregel en er moeten enorm veel keuzes gemaakt worden. Voordat je begint met de zoektocht naar een appartement, moet je jezelf een aantal vragen stellen… 

In welke stad/welk dorp wil ik wonen?
Het allerbelangrijkste is dat je weet in welke plaats je wilt gaan wonen (stiekem weet jij al waar, dit heb je al jaren geleden uitgestippeld). Het alleraantrekkelijkste zijn natuurlijk grotere steden zoals Amsterdam. Maar houd rekening dat de prijzen van appartementen in grote steden een stuk hoger liggen. In Amsterdam is het huren van een appartement namelijk vrij prijzig. Jouw budget is hierbij een belangrijke richtlijn. 

Wat is mijn budget?
Nog belangrijker dan de keuze van een stad, is jouw budget. Dit heeft namelijk ook een groot invloed op alles. Met een klein budget is het onmogelijk om een groot appartement in een grote stad te huren. Je hebt immers maandelijks vaste lasten die betaald moeten worden. Bereken hoeveel je wilt uitgeven aan de huur van een appartement en hoeveel de vaste lasten maandelijks worden. Neem goed de tijd om je budget vast te stellen, want het is belangrijk dat je wel alles kan veroorloven. Daarbij wil je natuurlijk als je er eenmaal woont, ook geld overhouden aan boodschappen en andere dingen. 

Wat voor appartement wil ik hebben?
De volgende vraag die jij jezelf moet stellen is: naar wat voor appartement ben ik op zoek? Denk aan grootte, aantal kamers, omgeving, locatie… Hier moet allemaal goed over nagedacht worden. Wil je bijvoorbeeld een ruime woonkamer hebben of vind je het belangrijk dat de keuken groot genoeg is om er uitgebreid te koken? Is het van belang dat je naast je eigen slaapkamer, nog een extra logeerkamer hebt? Dit moet je allemaal voor jezelf duidelijk hebben, want aan de hand hiervan ga jij op zoek naar een appartement in de plaats waar jij wilt wonen!


De zoektocht begint…
Als je eenmaal deze vragen hebt beantwoord is het tijd om echt te zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het zoeken naar een appartement, bijvoorbeeld via speciale websites, Facebook, vrienden en familie. Zorg ervoor dat je regelmatig alles in de gaten houdt. Ben je iets tegengekomen wat je erg aanspreekt? Dan is het tijd om te bezichtigen. Hierbij is het belangrijk dat je op de volgende punten let: 
♥ Of de woning dubbel glas heeft
♥ Of er genoeg ventilatiecapaciteit is
♥ Hoe de conditie van het sanitair is
♥ Hoe de sanitaire voorzieningen zijn
♥ Of er genoeg stopcontacten zijn
♥ Of de woning niet te gehorig is
♥ Of het voorzien is van goede sloten
♥ Of er een goede CV-ketel aanwezig is

Contracten tekenen en verzekeringen regelen
Je bent na het bezichtigen verliefd geworden op het appartement en je weet zeker dat het match made in heaven is. De volgende stap is het tekenen van de contracten en het regelen van verzekeringen. Dit zijn niet de leukste dingen om te doen, maar het hoort er helaas wel bij. Let bij het tekenen van het huurcontract goed op welke kosten zijn inbegrepen (denk aan gas/water/licht). Let ook op wat de duur van het contract is en wanneer het afloopt.

Als je op jezelf gaat wonen moet je ook verzekeringen afsluiten. Met deze verzekeringen wordt schade vergoed als er spullen zijn beschadigd of gestolen. Verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten zijn de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.


Inschrijven nieuwe gemeente
Als je naar een andere gemeente verhuist, moet je je hier inschrijven. Doe dit dan ook meteen, omdat dit erg belangrijk is. Hierna is het van belang om adreswijzigingen door te voeren en aan alle belangrijke instanties door te geven. 

Uitzet
Nadat alles is geregeld is het dan ein-de-lijk tijd voor het leukste gedeelte en dat is natuurlijk de uitzet en inrichting voor het appartement. Voor je allereerste appartement heb je meubilair nodig. Zorg ervoor dat je als eerste meubels aanschaft die écht noodzakelijk zijn. Later heb je de mogelijkheid om de rest aan te schaffen. Maak voor jezelf een lijstje waarin staat welke meubels je moet kopen en welke je vanuit huis meeneemt. Stel aan de hand van dit lijstje een begroting op. Hiermee krijg je inzicht in hoeveel je gaat uitgeven.


Inrichting
Je hebt inmiddels al het meubilair gekocht dat je nodig hebt. De volgende stap is de inrichting, nadat je natuurlijk de sleutels van het appartement hebt gekregen. Kijk voor de inrichting van jouw appartement op verschillende websites om inspiratie op te doen. Zo krijg je gelijk een idee hoe je de inrichting van jouw appartement wilt hebben én hoe je deze wilt aankleden. 

Lees ook:

Beeld: iStock

Tip ingezonden door: Lianne H. Heb je ook een tip? Stuur deze dan naar tip@girlscene.nl.