Lifestyle

Opgelet: hier is appen straks verboden

Als het aan minister Melanie Schultz van Haegen ligt brengen we in de toekomst minder tijd op onze telefoon door. Tenminste, als je vaak op je fiets zit. Omdat er tegenwoordig veel gevaarlijke situaties ontstaan door het telefoongebruik is het slechts een kwestie van tijd voordat er actie ondernomen wordt en het lijkt nu zover te zijn… Appen wordt straks verboden – op de fiets, that is.

Appen, snappen, foto’s maken, bellen… Straks doe je dat óveral, behalve op de fiets (en in de auto, natuurlijk). Inmiddels zijn we gewend dat we overal online zijn en daar maken we natuurlijk gretig gebruik van. We Instagrammen graag on the go en appen erop los, maar op de fiets is dat in de toekomst namelijk verleden tijd

Misschien doe jij het ook weleens: muziekje in en fietsen maar. Krijg je een appje? Ach, dan lees je die gewoon even tijdens het fietsen. Het lijkt in eerste instantie niet heel gevaarlijk, maar er ontstaan weldegelijk ongelukken door mensen die tijdens het fietsen op hun telefoon zitten. Daarom pleit minister Schultz van Haegen er nu voor een verbod. Hoewel in andere landen het absoluut niet is toegestaan om je telefoon erbij te pakken tijdens het fietsen, mag dat in Nederland op dit moment nog wel.

Hoe gaat het er in de toekomst uitzien? Als het telefoongebruik tijdens het fietsen inderdaad verboden wordt en je je toch niet aan de regels houdt, kun je waarschijnlijk rekenen op een boete. Hoe hoog die boete is, is nog niet bekend. Maar alles is beter dan 185 fietsers die vorig jaar zijn overleden en de ruim 21.000 mensen die een ernstig verkeersongeluk op de fiets meemaakten. Bij 20% van de ongelukken speelt de telefoon een rol.

Lees ook:

Bron
Beeld: iStock