Food

12 foodhacks om je eten zo lang mogelijk te bewaren

Havermout, amandelmelk, beetje kaneel en een banaan. Klinkt als een top ontbijt, niet? Hè balen, je banaan is helemaal bruin geworden. Hoe kan dat nou zo snel? Tijdens je lunch kom je erachter de die halve avocado ook iets te lang heeft gelegen en die blaadjes sla verdwijnen ook in de prullenbak. Wat zonde van het eten, maar ook van je geld! Met deze tips bewaar jij je eten veel langer.

Bananen
Wil je dat je bananen minder snel rijpen? Laat ze dan zo lang mogelijk aan elkaar zitten. Enkele bananen worden veel sneller bruin dan bananen aan een tros. Wikkel vervolgens het punt waar alle bananen aan vast zitten in zilverfolie, dit vertraagt het rijpproces.

Aardappels
Bewaar een appel tussen je aardappels. De appel zorgt ervoor dat aardappels langer stevig blijven en dat er niet van die gekke bloempjes uitgroeien.

Rood fruit
Bessen zijn gezond, maar helaas ook duur. Daarom wil je natuurlijk zo min mogelijk verspillen. Was je fruit in water gemengd met 1/3 appelazijn om (eventuele) schimmels te doden en droog ze daarna goed voor je ze in de koelkast bewaart. Dit geldt ook voor aardbeien en ander rood fruit.
 

Broccoli en selderij
Eet je in je eentje? Dan krijg je vaak niet een hele broccoli op. Wikkel je overgebleven broccoli of selderij in zilverfolie, zodat je er een paar dagen later nog een keer iets met deze groente kunt eten.

Verse kruiden
Leg kruiden in een potje met water, net zoals bloemen in een vaas. Is je sla toch slap? Hak dan alvast de kruiden fijn en verdeel ze over een ijsblokjesvorm met een beetje olijfolie. Hoef je de volgende keer alleen maar een blokje uit de diepvries te pakken!

Sla
Stop een paar velletjes keukenpapier in een zakje sla. Het papier neemt het condens op waardoor de sla minder snel slap wordt. En slappe sla nieuw leven inblazen? Laat het even weken in (ijs)koud water.

Tomaten
Houd tomaten buiten de koelkast. In de koelkast rijpen tomaten niet verder waardoor ze smaak en textuur verliezen.

Champignons
Champignons koop je meestal in een plastic bakje, maar wil je ze echt langer bewaren? Stop ze dan in een papieren zak.

Eieren
De uiterste houdbaarheidsdatum van eieren is vaak niet lang. Wil je ze toch langer bewaren? Bewaar de eieren op de middelste plank van je koelkast en ze blijven een stuk langer houdbaar.
 

Avocado’s
Laat avocado’s rijpen bij kamertemperatuur en leg ze pas in de koelkast als ze rijp genoeg zijn, want dan stop je het rijpingsproces weer. Als je een avocado hebt opengesneden worden ze altijd snel bruin. Eet als eerste de kant zonder pit op, want de kant met de pit is het langste houdbaar. Extra tip: druppel een beetje citroensap erover, zo blijft hij langer groener.

Kaas
Ben jij ook dol op kaas, maar koop jij altijd teveel? Smeer een beetje boter aan de zijkant van de kaas en leg het in het midden van de koelkast. Niet te warm én niet te koud.

Rauw vlees
Heb je rosbief, carpaccio of een ander soort rauw vlees over, maar weet je niet hoe je het moet bewaren? Smeer het in met een beetje olijfolie. Zo verkleurt het vlees niet en blijft het net even een dagje langer goed.

Lees ook:

Beeld: iStock

Must reads 👀