Lifestyle

Dit is waarom sommige mensen genoeg hebben aan een paar uur slaap

Je herkent het wel, dagen waarop jij geen tijd hebt om vroeg te gaan slapen. Je gaat laat je bed in en de volgende ochtend moet je er alweer vroeg uit. Ondanks dat je weinig slaapt door dit soort dagen, kun je alsnog prima de dag doorkomen, in tegenstelling tot mensen die juist veel slaap nodig hebben om goed te functioneren. Maar waarom kun jij hier wel tegen en een ander niet? 

Het is al bekend dat experts minimaal zeven tot acht uur slaap aanbevelen. Het verschilt natuurlijk wel per persoon hoe erg dit effect heeft op je functioneren de volgende dag. De één komt er eenmaal beter mee weg dan de ander. Maar de grote vraag is natuurlijk hoe dit kan. 


Er is onderzoek gedaan naar de vraag waarom sommige mensen genoeg hebben aan een paar uur slaap en anderen niet. Voor dit onderzoek zijn 1200 mensen verdeeld in twee groepen. De ene groep bestond uit deelnemers die minder slaap nodig hebben dan zes uur, en de andere groep uit deelnemers die juist meer slaap nodig hebben. Van beide groepen werden verbindingen van het brein bestudeerd. Het resultaat bleek dat korte slapers een sterkere verbinding hebben tussen het geheugen en de hippocampus.

De hippocampus is het hersengebied waarin zintuiglijke informatie wordt verwerkt. Dit is voor je slaap een belangrijke verbinding, aangezien je dan herinneringen vormt en opslaat. Radioloog Jeff Anderson, een mede uitvoerder van dit onderzoek, vermoedt dat mensen die weinig slaap nodig hebben, meer herinneringen aanmaken terwijl ze wakker zijn. Waardoor je ‘s nachts ook minder lang in hoeft te liggen. Het onderzoeksteam kwam er ook achter dat korte slapers af en toe kort weg dutten, zonder dat zij daar bewust van zijn. Er wordt vermoed dat ze het overdag lang uithouden wanneer hun hersenen gestimuleerd worden door visuele of auditieve informatie. Anderson zegt: ”Over het algemeen hebben mensen het best slecht door wanneer ze even een paar minuutjes wegvallen.”

Nu weten we dan eindelijk hoe het komt dat de één minder slaap nodig heeft en een ander meer. Het belangrijkste is dat niemand je meer wijs kan maken dat je vroeg moet gaan slapen, aangezien iedereen hier blijkbaar anders op reageert.

Bron, bron

Lees ook:

Must reads 👀