Lifestyle

Dit gebeurt er als je stopt met ademen tijdens je slaap

Slapen. Wij houden er allemaal van. Tijdens regenachtige dagen liggen wij het liefst de hele dag in ons bedje. Maar wat als je ‘s nachts niet goed slaapt? Vijf tot tien procent van alle volwassenen stopt af en toe met ademen tijdens het slapen, waardoor je nachtrust goed verstoord kan worden. Lees snel verder om te lezen wat dit is.

Stoppen met ademen tijdens je slaap
Het heet slaapapneu en 5 tot 10% van alle volwassenen en 2 tot 3% van alle kinderen heeft hier last van. Slaapapneu is eigenlijk het makkelijkst te beschrijven als het stoppen met ademen voor minstens tien seconden en meer dan vijf keer in het uur tijdens je slaap. Volgens Michael Preus, psycholoog en lid van the American Academy of Sleep Medicin, legt uit wat dit is: je hersenen maken je lichaam dus wakker op het moment dat zij een tekort aan zuurstof hebben. Het klinkt dus vrij dramatisch, maar het gebeurt vaak zo snel dat het al is gebeurd voordat je het beseft. 

Hoe werkt ademen eigenlijk?
Wanneer je wakker bent, zorgen spieren in je keel ervoor dat de lucht rechtstreeks naar je longen wordt gevoerd. Als je slaapt verslappen deze spieren en wordt je keel smaller, maar dit zorgt niet voor problemen tijdens het ademen. Wanneer je lijdt aan slaapapneu wordt deze luchtweg helemaal geblokkeerd en kan er dus geen lucht meer doorheen. Met als gevolg dat er geen lucht meer naar je longen gaat, waardoor je dus stopt met ademen. 

Hoe wordt het veroorzaakt en wat kan het erger maken?
Alles wat spieren verslapt kan slaapapneu verergeren. Denk aan medicijnen, alcohol, slaappillen en spierverslappers. Ook een ongezonde levensstijl is een boosdoener. Bijvoorbeeld door veel alcohol te drinken en roken, maar ook overgewicht. Met name overtollig vet bij de nek kan leiden tot slaapapneu.

Gelukkig hebben veel mensen niet eens door dat ze lijden aan slaapapneu, totdat er iemand blijft logeren en ‘s nachts misschien wakker schrikt ;-).

Lees ook:

Bron