Beauty

8 beweringen over acne die je niet meer moet geloven

Ja hoor, natuurlijk verschijnt er weer eentje als je op date gaat of een sollicitatiegesprek hebt. Je wordt niet blij als je een blik in de spiegel werpt en een joekel van een puist ontdekt. Zou het komen doordat je gisteren een reep chocola soldaat hebt gemaakt? Of door foundation? Er doen veel fabeltjes de ronde over acne en vandaag helpen wij er acht de wereld uit!

‘Acne is iets anders dan puistjes’
Acne of puistjes – het is allebei hetzelfde. Als je naar de dokter gaat, wordt er echter gesproken over acne. Je zou dus kunnen zeggen dat acne een chiquer woord is voor puistjes. 

‘Acne wijst op een vieze huid’
‘Dan moet je jouw huid maar eens beter schoonmaken’. Heb je deze opmerking weleens gehoord? Trek je er niks van aan, want het is grote onzin. Natuurlijk moet je jouw huid goed reinigen – vuil en zweet verstoppen de huid en dat wil je niet – maar acne wijst niet op een vieze huid. Puistjes worden vaak veroorzaakt door talgkliertjes. Wanneer er meer talg wordt aangemaakt dan normaal kunnen poriën verstopt raken en dit veroorzaakt uiteindelijk een puistje. Je bent dus echt niet vies als je puistjes hebt!

‘Chocolade veroorzaakt acne’
Helaas, acne verdwijnt niet als je de reep laat liggen. En gelukkig, je kan gewoon chocola blijven eten! Puistjes worden vaak in verband gebracht met chocola, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wel zijn suiker en zuivel niet bepaald bevorderend voor de huid, kies liever een reep chocola met 70% of meer cacao.

‘Acne is een tienerkwaaltje’
Puistjes kunnen ontstaan in je tienerjaren, maar ook als je ouder bent. Het is een fabeltje dat puisten vooral bij tieners voorkomen. Je kunt acne krijgen in je tienerjaren en er op latere leeftijd nog steeds last van hebben (dan heb je chronische acne), of je kunt er vanaf je 25ste last van krijgen. Wel is het zo dat meer vrouwen op latere leeftijd last hebben van puistjes dan mannen. 

‘Acne is besmettelijk’
Hoewel bacteriën zeker een rol spelen bij puistjes, is acne niet besmettelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je een ander een knuffel of kus geeft. Het is echter wel verstandig wegens hygiënische redenen om je kussensloop en handdoek niet met een ander te delen. 

‘Scrubben is absoluut niet goed met acne’
De meeste mensen met acne hebben een vette huid. Het is juist goed om jouw huid een keer per week te scrubben om dode huidcellen te verwijderen. Zoals hierboven uitgelegd ontstaan puistjes door verstopte poriën en dat voorkom je door je huid zo schoon mogelijk te houden. Scrub echter niet te vaak, want dat maakt je huid juist slechter. 

‘Vermijd make-up’
De meeste meiden dragen het liefst foundation of concealer om hun puistjes te verdoezelen. Maar er gaat ook een verhaal rond dat je van deze producten juist puistjes krijgt… Als je je er fijn bij voelt, kun je het gewoon blijven dragen, want het is onzin dat make-up de oorzaak is van puistjes. Veel meiden voelen zich juist veel zelfverzekerder met foundation of concealer! Kies echter wel de juiste producten die bij jouw huid passen en met zoveel mogelijk natuurlijk ingrediënten. 

‘Acne wijst op gezondheidsproblemen’
Op internet lees je vaak dat puistjes op bepaalde delen van je gezicht wijzen op een gezondheidsprobleem met bijvoorbeeld de nieren of lever. Als je geen andere klachten hebt hoef je je geen zorgen te maken. Je bent kerngezond! Behalve dat puistjes pijnlijk kunnen zijn en je onzeker kunnen maken, vormen ze geen gevaar voor je gezondheid.

Bron: cosmopolitain.com | Beeld: iStock