18 geworden? Deze zaken moet je regelen

Lifestyle door Maudy

Yes! Ein-de-lijk achttien jaar! Natuurlijk vraagt dit om een wijntje die je bestelt bij die knappe barman, in de hoop dat hij om jouw ID vraagt... Ook mag je zelf autorijden en ben je niet langer minderjarig. Allemaal leuk, maar er zijn ook een heleboel praktische zaken waar je rekening mee moet houden nu je achttien bent. Girlscene helpt je op weg.

Zorgverzekering
In Nederland is het verplicht om vanaf achttien jaar een zorgverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars bieden speciale jongeren- of studentenpakketten aan. Vergelijk zelf verschillende zorgverzekeringen met elkaar, want het is zonde om te veel te betalen. Bij je zorgverzekering kun je ook een zorgtoeslag aanvragen, zelfs wanneer je ouders je zorgverzekering nog betalen. Om dit te kunnen aanvragen heb je een DigiD nodig. Deze ga je nog veel vaker gebruiken omdat je het nodig hebt bij alle zaken wat betreft overheid. Zo ook tijdens het aanvragen van je studie.

DigiD
Met een DigiD kun je via internet overheidszaken regelen. Je kunt je DigiD bijvoorbeeld gebruiken om een studentenbeurs aan te vragen bij DUO. Het is heel makkelijk om een DigiD aan te vragen en het is helemaal gratis. Wacht hier niet mee tot het laatste moment want het kan even duren voordat de DigiD verwerkt is.

Studeren
Ben je achttien en ga je studeren? Dan heb je recht op studiefinanciering. Hieronder valt de basisbeurs, aanvullende beurs, lening, collegegeldkrediet en OV-chipkaart. Helaas hebben alleen nog mbo-studenten recht op de basisbeurs. Maar hbo- en wo-studenten hebben daarentegen wél recht op collegegeldkrediet in tegenstelling tot de mbo-studenten. Beiden hebben recht op een aanvullende beurs, lening en OV-chipkaart. Je moet dit wel allemaal zelf regelen. Op de website van DUO staat alles precies uitgelegd zodat je niets vergeet.


Vaak vergeten studenten hun OV-chipkaart te activeren. Online vraag je namelijk het reisproduct aan, maar je moet het daarna op je kaart zetten bij een OV-chipkaart oplader.

Daarnaast is het belangrijk om bij DUO aan te geven of je thuis- of uitwonend bent. Dit scheelt veel geld.

Tegemoetkoming
Ben je al achttien, maar zit je nog steeds op de middelbare school? Dan is er een uitzondering. Je ouders hebben namelijk geen recht meer op kinderbijslag omdat je meerderjarig bent, maar je hebt ook nog geen recht op studiefinanciering. Je hebt in dit geval recht op een tegemoetkoming. Deze bestaat uit twee delen: een basistoelage en een aanvullende toelage. Vraag dit wel op tijd aan, want hoe eerder je het aanvraagt hoe eerder je betaalt krijgt. Doe dit uiterlijk aan het einde van het schooljaar op 31 juli.

Inschrijven woning/kamer
Misschien denk je nog helemaal niet aan op jezelf wonen, maar het is slim om je nu al in te schrijven op diverse websites met kamers of huurwoningen. Het duurt namelijk best wel een tijdje voordat je in aanmerking komt voor een kamer of huurwoning. Doe dit dus meteen wanneer je gaat studeren om te zorgen dat jij straks een kamer hebt in jouw droomstad.

Uitvaartverzekering
Je bent pas achttien en helemaal niet met de dood bezig, maar toch is het belangrijk al na te denken over je uitvaartverzekering. Hierbij is het, net als bij de zorgverzekering, handig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je moet denken aan een paar euro per maand.

Overzicht
Je merkt dat nu je achttien bent je opeens veel meer post krijgt. Bewaar je post goed en gooi dus niet automatisch alles weg. Zo heb je bijvoorbeeld je afschriften nodig bij het terugvragen van belasting. Bewaar dus alles goed zodat jij jouw volwassen leven goed begint! ;-)

Lees ook: