Lifestyle

Dit is waarom wij vaker verkouden zijn in de (na)zomer

Ja, je leest het goed. Een verkoudheid duurt meestal veel korter in de winter. Winning! Van de zomer hebben wij al even afscheid moeten nemen, want brrr wat is het koud! Je gaat de deur uit en merkt dat je eigenlijk véél te koud gekleed bent. Een verkoudheid heb je dus zo te pakken.. Tóch ben je in de zomer veel vaker verkouden dan in de winter. Wij leggen jou vandaag uit hoe dit zit en wat je er tegen kan doen.

Goed, het natuurlijk geen slecht excuus om op een koude winterdag met een mok thee en Netflix je college te skippen door een verkoudheid ;-). Maar we blijken veel vaker in de nazomer ziek te zijn. Uit een onderzoek blijkt dat een verkoudheid langer aanhoudt in de nazomer dan in de winter en er een grotere kans is dat het terugkeert, dat is toch weer mooi meegenomen deze winter!

Hoe komt dit? In de zomer en nazomer is er een ander verkoudheidsvirus dan in de winter, namelijk het enterovirus. Een andere belangrijke reden is dat je in de zomer op veel meer plekken komt waar je ‘gebruikte’ lucht inademt, zoals gebouwen met airconditioning en ook het vliegtuig is een grote boosdoener.

Nu de winter voor de deur staat is het toch best fijn om te weten dat wij in deze periode minder kans maken op een verstopte neus. Zo erg is die winter dus nog helemaal niet! Ben je toch verkouden en heb je het na één dagje in bed wel weer gezien!? Met deze vier belangrijke tips is je verkoudheid binnen no-time verdwenen.

♥ Hydrateren
Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip tegen verkoudheid. Skip koffie en alcohol en drink veel water en thee. Een goede vochtbalans is belangrijk voor de afweer tegen virussen en bacteriën.

♥ Relax
Even verplicht relaxen, verzet je afspraken en neem vrij. Je lichaam heeft rust nodig. Nee ook niet stiekem Netflixen, gordijnen dicht en slapen!

♥ Gember en geelwortel
Deze combinatie is goud. Warme gember werkt ontstekingremmend en helpt mee om de kou uit je lichaam te halen.

♥ Vitamine C
Dit vermindert de symptomen van een verkoudheid. Je kan er voor kiezen om tabletten te slikken, maar het zit ook gewoon in onze voeding! Zet eens wat vaker bloemkool, broccoli of spruitjes op tafel en natuurlijk mag boerenkool ook niet in dit rijtje ontbreken.  Boordevol vitamine C!

Lees ook: