Health

Deze basics heb jij nodig voor een goede sportoutfit

Je hebt nog een oude joggingbroek en een paar vertrapte sneakers achterin de kast liggen… Ho, stop. Een goede sportoutfit is erg belangrijk, zeker voor beginners. Enneh, er fashionable bij lopen tijdens het zweten maakt het toch net iets beter dan in je oude kloffie, toch? In dit artikel vertellen wij wat je nodig hebt en waar je op moet letten bij het aanschaffen van je workout essentials.

Er zijn vier belangrijke items voor elke beginnende sporter:
♥ Een top
♥ Een broek
♥ Een sport-bh
♥ Goede schoene

Top

Je kan kiezen voor een lang shirt, t-shirt of een mouwloos exemplaar, het is maar net wat jezelf prettig vindt. Je kan er ook voor kiezen om laagjes te dragen, op het moment dat je het warm krijgt trek je een van je laagjes uit. Kies voor een aansluitend model. Het is misschien aantrekkelijk om voor een losvallend shirt te gaan dat jouw vakantiekilo’s verhult, maar je merkt al snel dat zo’n wijd wapperend shirt alleen maar in de weg zit.

Het tweede waarop je moet letten bij het aanschaffen van een goede sporttop is het materiaal. Kunstmatige stoffen kan je beter vermijden en katoen is een echte no-go, deze stof houdt vocht vast waardoor het shirt al snel zwaar aanvoelt. Kies voor materiaal dat ademt. Weet je van jezelf dat je snel zweet? Nike heeft bijvoorbeeld speciaal materiaal ontwikkeld genaamd ‘Dri-FIT’, een speciale stof die zweet van de huid wegleidt naar de buitenkant van de stof, waar het verdampt. Ideaal! 


Elle Sport €49,95 | Puma €34,95 | Nike €24,95 

Broek

Ook voor een broek geldt dat je verschillende opties hebt. Een kort broekje, een driekwartmodel of een lange broek. Je kunt het beste voor een strakker model kiezen. Vooral bij sportlessen als yoga en pilates is dit erg belangrijk, zodat de docent kan zien of jij een goede houding aanneemt. Voel jij je een beetje onzeker in zo’n strakke sportlegging? Wist je dat er speciale shaping leggings op de markt zijn gebracht? Deze broeken zijn vaak high waist en verbloemen jouw onzekerheden.

Adidas €34,95 | Nike €69,95 | H&M €19,99

Sport bh

Sport bh skippen? Don’t! Veel mensen kiezen er in het begin voor om niet gelijk een sport bh te kopen, maar grijpen naar een oude bh in de kast. Niet doen! Borsten krijgen namelijk heel wat te verduren tijdens een goede workout. Wanneer je een normale bh draagt tijdens het sporten bewegen je borsten veel heftiger mee, dit is absoluut geen prettig gevoel en verstoort je bewegingsgevoel. Wist je dat een goede sport bh meer dan 70% van alle schokken opvangt?

Ben je overtuigd? Mooi. Eigenlijk weet je pas of een beha echt goed zit als je er eenmaal in gesport hebt, maar dat is natuurlijk niet mogelijk in de winkel. Hoe test je of je sport bh echt goed zit?

1. Ga rechtop staan, doe je armen omhoog en draai ze rond in de kom. Kruipt ‘ie omhoog? Dan kan je beter verder kijken…
2. Maak een dansende beweging met de benen en kijk of de borsten op de plek blijven of dat er (veel) beweging in komt.
3. Buig voorover en kijk of de borsten over de bovenrand van de beha dreigen te komen. De borsten moeten ook bij een volledige vooroverbuiging op de plaats blijven.

H&M €24,99 | Under Armour €34,95 | Nike €29,95

Schoenen

Als je rent, krijgen je voeten bij iedere landing twee tot drie keer je lichaamsgewicht te verduren en als je springt zelfs vijf keer. Of je nou gaat hardlopen of je waagt aan fitnessapparaten in de sportschool; zorg altijd voor schoenen met goede schokdemping. Denk goed na waar jij je sportschoenen het meeste voor gaat gebruiken en zoek gericht naar geschikte schoenen. Ben jij niet van de loopband af te slaan of schud jij liever met je billen tijdens een zumba-les? Wanneer je op goede schoenen gaat sporten voorkomt dit blessures. Super belangrijk dus! Laat die oude sneakers maar lekker achterin de kast liggen… Wil je niet gelijk veel investeren in nieuwe sportschoenen? Neem een kijkje bij de sale afdeling van winkels of bezoek een outlet.

Adidas €89,95 | Nike €50,95 | Champion €49,96

Laat je niet altijd leiden door het logo van een merk op artikelen en ook de prijs van sportkleding zegt niet altijd alles. Minder bekende merken hebben ook prima sportkleding, die absoluut geschikt zijn voor jou als beginner!

Lees ook:

Bron, bron