Lifestyle

4 leugens die de weegschaal vertelt over jouw gewicht

Na een paar weken trainen en gezond leven is het zover: je gaat op de weegschaal staan. Huh!? Niks veranderd, hoe kan dit? Of had je vandaag misschien een cheatday, maar geeft de weegschaal ‘s avonds aan dat je bent afgevallen? Vandaag delen wij vier feiten die jij altijd al hebt willen weten over jouw haat-liefdeverhouding met de weegschaal.

#1 Je bent ‘s avonds aangekomen
Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Je staat ‘s ochtends op de weegschaal en ‘s avonds weer en er is gewoon een halve kilo bijgekomen. Goed, na cheatdagje met een overload aan pizza’s, chips en ijs is het misschien niet zo gek, maar je kan dus niet zó snel aankomen op een dag. Hoe het komt dat je ‘s avonds opeens iets meer weegt is namelijk niets minder dan gewoon water. Je lichaam houdt namelijk vocht vast wanneer je bijvoorbeeld te weinig drinkt, teveel zout eet of ongesteld bent. 

#2 Je bent ‘te zwaar’ of ‘te licht’ als je kijkt naar je BMI
BMI, wat staat voor body mass index, is een getal gebaseerd op jouw lengte en gewicht. Het probleem is dat BMI alleen overgewicht vergelijkt met lengte en niet het lichaamsvet. Het maakt dus geen onderscheid tussen spieren en vet. Het kan dus best zo zijn dat je ietwat forse bourgonische buurman en een bodybuilder beide 90 kilo wegen en hetzelfde BMI hebben.

# 3 Je verliest vet, maar komt toch aan
Huh? Ja dit kan, vet verbranden en omzetten in spieren kan ervoor zorgen dat je dunner lijkt maar je weegschaal toch een hoger getal aangeeft. Focus dus niet teveel op de cijfertjes!

#4 Je gewicht elke dag wegen 
Een weegschaal is handig als maatstaaf om af en toe te checken hoe het met je gewicht gaat, maar het is niet goed om jezelf elke dag te wegen. Verschillende factoren beïnvloeden namelijk dagelijks jouw gewicht. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan menstruatie, het drinken van alcohol, reizen en medicijnen. Je hoeft dus niet gelijk drastische maatregelen te nemen als je opeens een halve kilo zwaarder bent dan de dag ervoor, want er is een grote kans dat de weegschaal morgen weer een pondje lager aangeeft.

Lees ook:

Bron

Must reads 👀