Lifestyle

Waarom je absoluut een stage in het buitenland moet lopen

Koffie halen, kopietjes maken of de vissenkom verschonen. Stage lopen. Je hebt genoeg horrorverhalen gehoord die ervoor hebben gezorgd dat jij niet echt staat te springen. Ooit gedacht aan een buitenlandse stage? Na je werkdag bijkomen met een cocktail aan het strand klinkt toch een stuk relaxter dan thuiskomen met mascara tot aan je kin door een Nederlandse plensbui. Met deze 3 stappen ben jij klaar voor het buitenland!

Stap 1: Waarom?
Er zijn verschillende redenen waarom jij ervoor kan kiezen om naar het buitenland te gaan. Misschien twijfel je nog, maar grote kans dat jij na dit artikel al vliegtickets aan het bekijken bent!

Nieuwe energie
Er zijn verschillende redenen waarom jij ervoor kunt kiezen om een stage in het buitenland te doen. Heb jij het gevoel dat je in een sleur zit? Dan is dit natuurlijk de perfecte gelegenheid om er even tussenuit te gaan. Je leert nieuwe mensen kennen, doet nieuwe ervaringen op en keert terug vol nieuwe energie en inspiratie.

Ontwikkeling
Tijdens je stage worden je social skills natuurlijk op de proef gesteld. Je bent in een vreemd land met vreemde mensen en je moet jezelf maar zien te redden daar. Best spannend, dit is een goede manier om jezelf én een andere cultuur te leren kennen. Leuk weetje: een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat mensen die tijdelijke in het buitenland hebben gewoond, creatiever zijn met het bedenken van ideeën.

De ervaring
Het is een supertoffe ervaring die jij de rest van je leven met je mee kan nemen. Je leert ontzettend veel: nieuwe mensen, een nieuw land en nieuwe gewoontes. Grote kans dat jij bij terugkomst bepaalde dingen op een heel andere manier gaat bekijken.

Now or never
Go for it! Je leeft maar een keer. Over een paar jaar heb je misschien wel een baan, huis en kinderen. Dan wordt het een stuk lastiger om zomaar je spullen te pakken. Niks is vervelender dan achteraf spijt krijgen. ‘Had ik nou maar…’ willen we natuurlijk niet.

Bonus: werkgevers vinden buitenlandse ervaring vaak een pre, het onderscheidt je van de concurrentie. Vergeet het dus niet op je CV te zetten!

Stap 2: Waar?
Oke oke, je bent overtuigd, de knoop is doorgehakt. Je gaat stage lopen in het buitenland. Woehoe! Maar nu komt stap 2, waar gaat de reis naartoe? Denk er wel goed over na of het goed bij je opleiding past.

Binnen Europa
Vind je het spannend en wil je liever niet gelijk te ver van huis? Dan is Europa een perfecte keuze. Er is volop keuze binnen Europa. Wat dacht je van Parijs, Berlijn of, nu het nog kan, Londen?  Bijkomend voordeel is dat je geen visum nodig hebt. Dit scheelt veel tijd én geld.

Amerika
Droom jij al jaren van een stage in de Big Apple? Of zie jij het leven in Texas wel zitten? Hartstikke tof natuurlijk. Denk er wel goed over na dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Zo betaal je voor een kamer gemakkelijk het dubbele van wat je nu betaalt voor je kamertje van 3 bij 4. Je kan ook niet alles meer met de fiets bereiken, vaak is een auto een echte must.

Azië
Is Azië meer jouw ding? Het is slim om een land te kiezen waar vloeiend Engels gesproken wordt door de bevolking, bijvoorbeeld Maleisië of Hong Kong. Dit maakt het toch allemaal net iets makkelijker als je voor het eerst in een vreemd land bent. In je vrije tijd is dit natuurlijk dé kans om een paar mooie tripjes te plannen en zoveel mogelijk te zien in de ‘korte’ tijd dat je er bent. Oja, en hadden we het al over het eten gehad? Hallo sushi, springrolls en pad thai! Do we need to say more?

Think out of the box
Er zijn een aantal steden die enorm populair zijn onder studenten. Maar kijk ook eens naar andere landen, die wat minder populair zijn. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan Noord-Europa? Bijvoorbeeld Finland, IJsland of Zweden? Dit klinkt misschien niet gelijk zo spannend, maar is eigenlijk zo gek nog niet. Wist je bijvoorbeeld dat Scandinavische landen bekend staan om hun hoge levensstandaard, goede stijl en kwaliteit van onderwijs?

Stap 3: Hoe?
De eerste stappen naar jouw grote avontuur zijn gezet. Nu nog een geschikte stageplaats. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken.

Via je hogeschool of universiteit
Neem contact op met het stagebureau van je school. Zij hebben vaak een groot aanbod aan stageplaatsen die goed aansluiten bij jouw studie. Toon initiatief en laat merken dat je dit echt wil, grote kans dat jij straks bij super coole bedrijf aan de slag mag.

Eigen netwerk
Je kan natuurlijk ook zelf op zoek gaan. Heb je misschien al een netwerk opgebouwd met goede connecties of heb je een buitenlands bedrijf gezien dat perfect bij jou past? Twijfel niet en neem gewoon contact op.

Stagebemiddelingsbureau
Heeft jouw school geen passende stage gevonden? Er zijn verschillende websites die stages aanbieden in het buitenland. Zij kijken samen met jou welke stages geschikt en interessant zijn. De meeste bedrijven vragen inschrijfgeld of een vergoeding.

Lees ook:

bron

Must reads 👀