Lifestyle

Volgend jaar kiezen scholen zelf studenten uit

Vanaf volgend studiejaar gaan hogescholen en universiteiten zelf hun studenten selecteren. Het gaat hier om de studies met een numerus fixus, dit is een studie met een beperkt aantal plaatsen. Het doel van het afschaffen van de centrale loting moet de kans vergroten dat jij in één keer de juiste studie kiest. Ga jij in 2017 studeren en ben jij benieuwd wat dit voor jou betekent? Lees dan snel verder!

Wat gaat er veranderen?
Ben jij van plan om in 2017 aan een studie (met een loting) te beginnen? Je eindexamencijfer is vanaf nu niet meer het belangrijkst. Als er alleen naar je cijfers wordt gekeken, worden er misschien andere kwaliteiten van jou over het hoofd gezien, die juist erg belangrijk kunnen zijn tijdens jouw studie! Sommige jongeren hebben tijdens hun schoolperiode bijvoorbeeld omstandigheden thuis die hun cijfers beïnvloeden. Het is absoluut niet eerlijk wanneer dat je achtervolgt bij een keuze voor een vervolgopleiding.

Scholen kijken vanaf volgend schooljaar dus ook naar je motivatie, persoonlijkheid en eerdere schoolprestaties. De hogeschool of universiteit mag zelf bepalen waarop zij selecteren, wel moeten zij dit van tevoren aangeven, zodat jij je goed voorbereiden op de selectieprocedure. Dit betekent ook dat, wanneer je wordt afgewezen, jij een helder verhaal krijgt waarom je niet bent toegelaten. Nu bestaat een selectieprocedure vaak uit een onpersoonlijke brief zonder een verklaring, daar wordt dus verandering in gebracht!

 

Wat moet je weten als aankomend student
Voor studiejaar 2017-2018 mag je je voor maximaal 2 selectiestudies aanmelden. Het mag ook dezelfde opleiding bij twee verschillende onderwijsinstellingen zijn. Uitzonderingen zijn de studies Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde, hier mag je maar één opleidingsplaats voor kiezen. Dit is omdat dit studies zijn waar veel meer kandidaten zich voor inschrijven dan dat er plaatsen zijn.

Vanaf 1 oktober tot uiterlijk 15 januari 2017 kun je je aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus, want daarna beginnen de onderwijsinstellingen met hun selectieprocedure. De uitslag van de selectieprocedure wordt bekendgemaakt op 15 april 2017. Ben je niet door de selectieperiode heen gekomen? Niet getreurd, je hebt dan nog tot 1 mei om je aan te melden bij een studie zonder loting. Zorg er altijd voor dat je een back-upplan hebt!

bronbron