Lifestyle

Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

8

Je kan veel delen met vriendinnen, maar het onderwerp 'menstruatie' komt waarschijnlijk niet zo vaak voorbij als jullie aan de keukentafel zitten. Al helemaal niet als het ook nog over een number two gaat. Toch willen we deze onderwerpen behandelen, want je hebt vast weleens gemerkt dat je nét iets vaker op het toilet zit om te poepen als je ongesteld bent. En daar is een heel logische verklaring voor! 

Heftige buikkrampen, flinke rugpijn en intense cravings... Ongesteld zijn is niet altijd een pretje. En ja, die winderigheid en regelmatige bezoekjes aan het toilet heb je ook allemaal te danken aan jouw menstruatie. Dat zit dus niet tussen je oren! Veel vrouwen merken dat ze veel vaker moeten poepen wanneer ze ongesteld zijn. We hebben het er alleen nooit over! Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom we vaker een number two moeten doen wanneer we ongesteld zijn. 

Het heeft allemaal te maken met prostaglandines en progesteron. Prostaglandines helpen de baarmoeder bij de aanspanning die nodig is om het slijmvlies tijdens de menstruatie af te stoten. Je baarmoeder trekt samen om het slijmvlies af te stoten, waarna de rode brij in je onderbroek belandt. Soms hebben deze hormoonachtige chemicaliën ook effect op je spijsverteringsorganen waardoor die geprikkeld worden om samen te trekken. Hierdoor kun je last van winderigheid krijgen én moet je vaker naar de wc.

Progesteron heeft je lichaam nodig om een zwangerschap te voldragen. Dit 'zwangerschapshormoon' heeft een opvallende bijwerking: obstipatie. Tijdens je menstruatie daalt het progesterongehalte drastisch met als gevolg dat je vaker naar de wc moet. Zorg dus voor de volgende menstruatie dat je niet alleen genoeg tampons en maandverband in huis hebt, maar ook genoeg wc-papier!

Lees ook:

Bron
Beeld: pixabay

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 3 jaar geleden MOU

  Ik moet juist minder als ik ongesteld ben.

 • 3 jaar geleden Ashley

  aha vandaar! best wel interessant !

 • 3 jaar geleden Claudia

  Haha ik mpest er wel om lachen. Dit lees je niet iedere dag xd

 • 3 jaar geleden Miss D.

  @sneeuwwitje jaa tuurlijk maar hoeft toch niet letterlijk vertaald te zijn?

 • 3 jaar geleden NopeDoodles

  Ah vandaar! Heb het me inderdaad wel eens afgevraagd, dacht dat het toeval was. Weer wat geleerd

 • 3 jaar geleden Sneeuwwitje

  Alsof iedereen dat leest. Juist goed dat ze dit onderwerp bespreekbaar maken. @Demii

 • 3 jaar geleden Miss D.

  hmm.. ik zag precies dit artikel op snapchat bij die snapchat discover dingen.. maar dan was het in het Engels..

 • 3 jaar geleden Miss P

  Misschien gevalletje TMI, maar ik merk dit inderdaad ook. Normaal gesproken moet ik 1x per dag 'number two', maar als ik ongesteld ben is het vaak wel 2x per dag.

 1. 1