Health

Zoveel koolhydraten hoor je eigenlijk te eten

Koolhydraten: ze blijven het onderwerp van gesprek. Moet je ze nou wel of niet eten? En hoe vaak dan? We worden er gek van! Het antwoord op deze vragen is helaas niet zo heel makkelijk… Iedereen heeft een andere behoefte aan koolhydraten. Na het lezen van dit artikel ben je weer iets wijzer (wat betreft koolhydraten dan ;)) en kun je zelf bepalen hoeveel carbs jij op een dag wil eten!

Je hoort behoorlijk wat verschillende berichten over het eten van koolhydraten. De één zegt dat het ongelofelijk slecht voor je is, terwijl de ander juist roept dat koolhydraten onmisbaar zijn. Tja, wat is het nou? Het antwoord op deze vraag is lastig. Ieder lichaam is verschillend en iedereen leeft anders. De één beweegt heel veel, terwijl de ander de hele dag op een stoel zit. Daarnaast verschilt het ook nog per persoon, per dag! De ene dag sport je veel, terwijl je op een lazy sunday vooral op de bank ligt. Wanneer moet je veel koolhydraten eten en wanneer niet?

Wat zijn koolhydraten?
Even een stapje terug: wat zijn koolhydraten ook alweer? Koolhydraten leveren energie aan het lichaam, net als dat eiwitten en vetten dat doen. Koolhydraten leveren bijvoorbeeld glucose, fructose en andere suikers. En niet schrikken: dat is natuurlijk. Je lichaam heeft koolhydraten gewoon keihard nodig. Sterker nog: je hersenen draaien compleet op glucose. Misschien denk je nu, hoe kun je dan koolhydraatvrij eten? Dat kan niet. Hoewel er verschillende diëten zijn die het beweren, kun je nooit compleet koolhydraatvrij eten. In groenten en fruit zitten namelijk ook gewoon koolhydraten. Vaak bedoelen deze diëten dan dat je koolhydraten vermijdt. Dus geen brood, pasta, rijst, aardappels et cetera. Of het verstandig is voor jou om zo’n dieet te doen, kun je het beste even met je huisarts overleggen.

Wanneer moet je wél koolhydraten eten?
Als je van plan bent om een flinke workout te doen, een stuk te rennen of flink actief te zijn die dag, is het verstandig om genoeg koolhydraten te eten. Je lichaam verbrandt dit namelijk snel en je hebt de energie nodig om lekker actief te blijven. Voeg die dag dus wat extra koolhydraten aan je eten toe. Een extra stuk fruit of een bakje havermout bijvoorbeeld.

Wanneer kun je koolhydraten vermijden?
Als je niet van plan bent om te sporten of een workout met lage intensiteit gaat doen, kun je best wat koolhydraten laten staan. In plaats van brood eten tussen de middag kun je op zo’n dag beter gaan voor een salade met genoeg eiwitten.

Wat kun jij hiermee?
Als je weet dat je op minder actieve dag minder koolhydraten kunt eten, kun je hier je ritme een beetje op aanpassen. Je lichaam heeft iedere dag ongeveer evenveel vet en eiwit nodig, maar je inname van koolhydraten verschilt heel erg. In de sportwereld heet dit ‘carb cycling’ en het staat bekend als een manier van gewicht verliezen. Doordat je de inname van je koolhydraten aanpast aan de behoefte van je lichaam, verlies je gewicht. Je hoeft dus niet alle koolhydraten uit je eetpatroon te schrappen (en dat is goed want we love carbs!) om gewicht te verliezen.

Lees ook:

Bron, bron

Must reads 👀