Lifestyle

Zo kom je erachter welke studie het beste bij je past

Het is misschien wel één van de moeilijkste beslissingen van je leven: welke studie ga je volgen? Veel meiden weten het niet en het is daarom ook niet raar dat de eerste studie die je uitprobeert niet meteen een succes is. Zit je helemaal vast en weet je echt niet wat je later wilt doen? In dit artikel vind je een aantal tips die je bij de keuze helpen. 

Wat zijn je hobby’s?
Doe jij niets liever dan een bal wegslaan op het hockeyveld? Dan is een sportopleiding misschien wel wat voor jou. Of sluit jij je juist graag dagen op om de mooiste tekeningen te maken? In dat geval moet je misschien meer richting een kunstopleiding gaan kijken. In bijna alles is wel een baan te vinden tegenwoordig, dus ook in jouw grootste hobby. Denk na over wat je nou écht leuk vindt om te doen voor de rest van je leven. Een veilige studie met een grote baangarantie is natuurlijk een goed idee, maar wanneer je stiekem een grote droom hebt, moet je hier altijd voor gaan! Met hard werken kom je er wel en je kunt altijd nog een andere studie doen. Heb je een studie gevonden die bij jouw hobby’s past? Ga dan eens kijken naar het vakkenpakket en waar je deze kunt volgen. Online is de meeste informatie vaak al te vinden.

Kijk naar je cijfers
Klinkt iets minder leuk waarschijnlijk, maar als jij een 8 voor wiskunde staat of een 7,5 voor economie is het handig om dit toch in je achterhoofd te houden. Praat met leraren en vraag aan ze welke studie ze bij jou vinden passen. Ze kennen je waarschijnlijk beter dan je denkt en kunnen een goede inschatting maken van jouw kwaliteiten. Het is belangrijk om voor jezelf uit te zoeken of je een studie wil doen waarbij je veel met je hoofd bezig bent of dat je liever de creatieve kant op gaat. Misschien kun je zelfs de vakken waar je goed in bent op school combineren met je hobby’s en zo een studie vinden. Vaak vind je waar je goed in bent namelijk ook leuk. 

Doe een test
Heel vaak bieden middelbare scholen een of meerdere testen aan die je een goed beeld geven van jouw interesses en sterke kanten. Daarnaast zijn er ontzettend veel testen online te vinden die je inde goede richting kunnen helpen. Vind je de uitkomsten allemaal niet kloppen? Misschien moet je het dan wat professioneler aanpakken en naar een bureau stappen dat gespecialiseerd is in dit soort testen. Let wel op, deze bedrijven zijn meestal niet echt goedkoop. Als laatste optie: vaak heeft de school of universiteit waar je naartoe wilt ook nog testen om je te helpen. Maak er eens een paar verschillende en vergelijk de resultaten.

Praat met mensen
Zoals al eerder aangegeven is, is het goed om met je leraren en coördinator te praten, maar vraag ook zeker hulp aan je vriendinnen en familie. Wat vinden zij nu echt iets voor jou? Misschien ken je al mensen die dezelfde studie hebben gedaan als degene die jou leuk lijkt. Kijk rond, het kan goed zijn dat je toevallig iemand spreekt die echt de gaafste studie ooit doet. 

Oriënteer je goed
Het belangrijkste blijft dat je naar opendagen toe moet gaan om de sfeer van de school of universiteit te proeven. Op die manier kun je pas echt voelen of je je hier op je gemak gaat zijn. Komen de professoren of docenten interessant en vriendelijk over? Probeer ook wat mensen aan te spreken die de studie al doen en vraag naar hun ervaringen. Wanneer je een studie hebt gevonden die je helemaal geweldig lijkt, moet je nog steeds even kritisch blijven. Wees niet compleet blind door enthousiasme, dan mis je soms belangrijke punten die later in je studie misschien toch niet zo leuk zijn. Zorg er ook voor dat je altijd een plan B achter de hand hebt! Je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Een studie uitkiezen die goed bij je past blijft gewoon moeilijk. Er is ontzettend veel keus en soms kun je van te voren gewoon niet weten hoe iets uitpakt. Wanneer jij je goed georiënteerd hebt, kun je jezelf tenminste nooit iets kwalijk nemen.

Lees ook: