Lifestyle

Dit moet je doen vóórdat je een huisdier neemt met je vriendje

Jullie zijn misschien klaar voor de volgende stap in jullie relatie. Voor de één is dit iets simpels als op vakantie gaan, voor de ander is het samenwonen. Wanneer jij een ontzettende puppy lover of cat lady bent, wil jij waarschijnlijk een huisdier met je vriend. Allemaal leuk en aardig, maar eerst moeten er afspraken gemaakt worden over de nieuwe huisgenoot.

Verdeel de verantwoordelijkheid
Het is bewezen dat beide personen in een relatie vinden dat ze meer doen dan de ander. Dit geldt ook bij het zorgen voor een huisdier. Bepaal van tevoren wie de hond ‘s ochtends uitlaat of wie de kattenbak dagelijks schoonmaakt. Zo heb je nooit het probleem dat jullie beide het niet gedaan hebben en het beestje de dupe is. Als je van tevoren al een overzichtje maakt van wat allemaal moet gebeuren, is het voor jullie allebei meteen duidelijk. Misschien schrik je wel van al het werk en kan je het zelfs beter laten. Verwacht trouwens niet dat jullie je moeiteloos aan dit schema kunnen houden. Waarschijnlijk is het allemaal heel anders als jullie huisdiertje werkelijk bij jullie komt wonen, maar dan zijn jullie in ieder geval wel goed voorbereid! 

De kosten bespreken
Een huisdier houden is duur. Natuurlijk kost een hondje meer dan een goudvis, maar het is desondanks handig om van tevoren de kosten te bepalen. Het is altijd een beetje ongemakkelijk om over geldgerelateerde zaken te praten, maar nu moet het eventjes. Betaalt hij de vogelkooi van jullie nieuwe papegaai en jij het voer? Of krijgen jullie een kitten en moet jij de krabpaal betalen als hij alle andere speeltjes koopt? Maak een lijstje met alle uitgaven en zet een potje neer waar jullie allebei geld uit kunnen halen voor huisdiergerelateerde kosten. Denk ook even goed na of jullie dit geld wel echt kunnen missen. Inentingen en goed voer voor je huisdier is niet goedkoop!

Wanneer de relatie over gaat…
Dit is waarschijnlijk het laatste waar jij en je vriend aan willen denken, maar alles kan kapot en dus ook jullie relatie. Het zou vervelend zijn als een van jullie met een gebroken hart zit én zijn of haar dierbare huisdier kwijt is. Bespreek het van tevoren, want dieren worden gewoon als eigendom gezien door de wet. Wanneer jullie uit elkaar zouden gaan, heeft degene die betaald heeft recht op het beestje en dat is wel iets om rekening mee te houden. Niemand zit te wachten op nog meer ruzie over jullie huisdier. 

Zijn jullie er écht klaar voor?
Als jullie twee al een tijdje een knipperlichtrelatie hebben, kunnen jullie beter niet aan een gezamenlijk huisdier beginnen. Dat arme beest komt dan zo weer in het asiel terecht en dat is natuurlijk ontzettend zielig. Daarnaast werken jullie allebei misschien wel lange dagen en hebben jullie geen tijd om dat hondje uit te laten of die kitten op te voeden. Denk er nog even goed over na, je koopt namelijk geen scooter of een appartement samen, dit is een levend wezentje.   

Lees ook:

Bron

Must reads 👀