Lifestyle

7 redenen waarom jij niet ongesteld wordt

Ineens bedenk je je dat je laatste menstruatie al een tijdje geleden is.. Oeps! Maar schiet niet gelijk in de paniek: behalve dat je zwanger kunt zijn, zijn er nog meer redenen waarom je menstruatie uit kan blijven. Blijkt dus na een test dat je niet zwanger bent? Dan is er iets anders aan de hand. Het uitblijven van je menstruatie ligt misschien aan een van de volgende oorzaken.

Het eerste wat je denkt als je niet ongesteld wordt is natuurlijk: ik ben zwanger. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn (al raden we je wel aan om het even te checken ;-)). Er zijn namelijk nog meer redenen waarom je niet ongesteld wordt. En hoewel het misschien wel lekker klinkt, niet ongesteld worden, is het niet gezond. Menstrueren is natuurlijk en het uitblijven van je menstruatie wijst op een probleem.

♥ Je eetpatroon is niet in orde
Als je veel bent afgevallen of je eet juist te veel, kan je menstruatie uitblijven. Wanneer je te dun bent kan het zijn dat je niet ongesteld wordt. Mensen met anorexia nervosa bijvoorbeeld worden op den duur niet meer ongesteld. Maar ook wanneer je niet gevarieerd eet kan het zijn dat je ongesteldheid uitblijft. Als je weet dat je de laatste tijd erg slecht hebt gegeten probeer dan eens op je eetpatroon te letten, eventueel met hulp van een huisarts of diëtist. Hopelijk komt je menstruatie dan weer op gang.

♥ Je hebt veel stress
Je werkt je een slag in de rondte en je komt nooit tot rust. Je eet slecht, slaapt slecht en bent de hele dag aan het piekeren. Maar ook een heftige gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je lichaam in overlevingsstand gaat. Het overlijden van een geliefde, een serieuze break-up of een verhuizing naar een ander land zijn allemaal zeer stressvolle gebeurtenissen voor je lichaam. Probeer er veel over te praten en neem veel rust. Je huisarts kan je hier advies over geven.

♥ Je traint heel erg hard
Als je al op goed gewicht bent, maar je verbrandt toch constant meer calorieën dan je binnen krijgt, val je af. Dit afvallen kan leiden tot een energiegebrek en kan weer leiden tot het overslaan van je ongesteldheid. Ook als je bijvoorbeeld zeer intensief traint voor een marathon kan het zijn dat je menstruatie uitblijft. Praat met expert over jouw trainingsschema en of dit gezond is.

♥  Je slikt medicijnen
Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je menstruatie uitblijft. Ben je dus net een medicijn gaan slikken? Check de bijsluiter of bel je huisarts even op. Misschien is dit de oorzaak dat jij niet meer ongesteld wordt!

♥ Je slikt de pil
Bij sommige meiden zorgt het slikken van de pil ervoor dat hun menstruatie helemaal uitblijft. Zelfs als ze stoppen met het slikken van de pil kan het nog een paar maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar kaart het wel even aan bij je huisarts.

♥  Je hebt een hormoonaandoening
Om dit te constateren zul je naar de dokter moeten, maar er zijn hormoonaandoeningen waardoor je minder vaak ongesteld wordt. Een bekende is PCOS, waarbij je verschillende hormonen niet goed met elkaar in balans zijn. Het gevolg hiervan is dat je wel eens een menstruatie overslaat. Maar behalve dat zijn er meer gevolgen, zoals een verminderde vruchtbaarheid. Vermoed je dat je PCOS of iets vergelijkbaars hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Deze zal kijken of er noodzaak is voor onderzoeken.

♥ Chronische aandoeningen
Ook dankzij chronische aandoeningen die niet juist behandeld worden, zoals coeliakie, kan het zijn dat je menstruatie uitblijft. Heb jij een aandoening en vermoed je dat je daarom niet ongesteld wordt? Vermeld dit bij je huisarts. Hij zal je zelf helpen of je doorsturen naar een specialist.

Als je menstruatie uitblijft kun je het beste langs de dokter gaan. Deze kan je helpen uitzoeken waar het vandaan komt.

Herken jij een van deze oorzaken?

bron, bron