Lifestyle

Wat kun je doen om je beter te voelen over jouw break-up?

Het is voorbij. Over en uit. Jullie zijn niet meer samen en hoe verdrietig dat ook is: je zult er mee moeten leven. Het voelt nu misschien alsof de pijn nooit meer weggaat en dat je nooit meer met iemand anders gelukkig kunt zijn. Gelukkig is dit een tijdelijk gevoel en voel jij je over een tijdje beter. Maar wat kun je in de tussentijd het beste doen om je beter te voelen over jullie break?

Een relatie verbreken is nooit makkelijk. Of jij nu degene bent die er een eind aan maakt of die ander, pijnlijk blijft het altijd. Hoe kun je nu het beste omgaan met een break-up?

Jij bent degene die het heeft uitgemaakt
Je hebt er als het goed is lang over nagedacht en je keuze gemaakt. Nu is het tijd om los te laten. Probeer niet te veel te twijfelen aan jezelf en je beslissing, want ongedaan maken kun je het niet meer. Neem wat afstand van je ex, zodat hij geen hoop krijgt dat het weer goedkomt. Zoek zoveel mogelijk afleiding en ga leuke dingen doen met je vriendinnen. En sta jezelf toe om verdrietig te zijn. Ook al ben jij degene die er een einde aan heeft gemaakt, het is logisch dat jij ook verdriet hebt. Dit is alleen maar goed, het geeft aan dat jullie relatie iets voor jou heeft betekend. De eerste paar dagen mag je dus echt wel flink janken, chocolade eten en jezelf in je bed verstoppen. Probeer jezelf er wel aan te herinneren waarom jij de keuze gemaakt hebt en als je dit vergeet, verzamel dan je vriendinnen om je heen. Zij kunnen je troosten, knuffelen en je er aan herinneren waarom je het uit hebt gemaakt. Na een tijdje kun je voorzichtig wat foto’s etcetera verwijderen, maar doe dit niet gelijk nadat je het hebt uitgemaakt.
 

De ander heeft het uitgemaakt
Ai, jij dacht dat jullie perfect waren samen, maar die ander dacht daar anders over. Dit is super pijnlijk en je hoeft je echt niet groot te houden. Schaam je niet voor je verdriet! Je mag echt een tijdje depri in bed liggen, maar probeer je vrienden en familie niet buiten te sluiten. Ze willen er voor je zijn, dus laat ze ook toe. Misschien doet het nog heel veel pijn om te praten over de breuk, maar het scheelt al als iemand je een dikke knuffel geeft. Na een paar dagen is het wel tijd om je leven weer op te pakken, hoe moeilijk het ook is. Het is begrijpelijk als je nog geen zin hebt om met iedereen over de breuk te praten en dit hoeft ook nog niet. Begin gewoon met de basisactiviteiten, zoals werken, studeren en koken. Sporten kan ook een heerlijke uitlaatklep zijn. Als je behoefte hebt aan je vriendinnen moet je ze vooral opbellen, maar het is ook begrijpelijk als je er helemaal geen behoefte aan hebt. Na een paar weken ‘overleven’ is het weer tijd om leuke dingen te doen. Je verdriet verdwijnt niet zomaar, maar als je probeert vrolijk te zijn voel je je meestal al wat beter. En afleiding is altijd goed! Je zult nog steeds dips hebben, dit is normaal. De tijd zal dit beter moeten maken.

Praktische tips
♥ Op Facebook kun je je status op vrijgezel zetten zonder dat mensen het in hun tijdlijn zien.
♥ Je kunt ook je profiel wat afschermen voor je ex mocht je dat willen en foto’s van jullie samen hoef je niet te verwijderen: je kunt ze afschermen zodat alleen jij ze nog kan zien. Mocht je dan weer gaan daten, ziet niemand jullie foto’s samen. 
♥ Het lastige is vaak de afstemming tussen jou en je ex. Willen jullie elkaar wel of niet blijven spreken? Probeer dit samen uit te vogelen. Ben jij degene die het heeft uitgemaakt? Wees dan niet gekwetst als hij je even niet meer wil spreken, hij heeft ook tijd en ruimte nodig om alles te verwerken.
♥ Vermijd ruzie, hoe kwaad je ook bent. Jullie hebben een mooie tijd gehad samen, dit wil je toch ook goed afsluiten? Stuur geen berichten als je boos bent en mocht je een boos appje van hem krijgen, negeer dit dan.
♥ Maak een lijstje met spullen die nog bij hem liggen en die je per se terug wil. Zo kan hij het voor jou inpakken en is het niet zo awkward als je je spullen gaat ophalen. 
♥ Ga veel op stap met je vriendinnen, zij zullen je er doorheen slepen. Praat, huil en lach, hier heb je vriendinnen voor!
♥  Doe alles in je eigen tempo. Als jij na twee dagen behoefte hebt aan een ander is dat prima, maar als het nog een jaar duurt is het ook oké.
♥ Schaam je niet als je na een tijdje nog steeds verdriet hebt, het moet slijten.
♥ Las een lekker meidenavond in, maak jezelf mooi en ga op stap. Je mag er zijn, girl!

Heb jij wel eens liefdesverdriet gehad? En wat deed je hier aan?