News

Wow: Twee vrouwen tijdelijk blind door smartphone

Er was een tijd dat mensen het onnodig vonden om een mobiel te hebben. Dat is nu totaal ondenkbaar. Het is juist bizar om de deur uit te gaan zónder je telefoon! Onze smartphones wijken niet meer van onze zijde en we gebruiken ‘m de hele dag door. Maar ons smartphonegebruik kan serieuze gevolgen hebben. Twee vrouwen waren tijdelijk blind… doordat ze dít deden met hun smartphone. Wees gewaarschuwd!

Gebruik jij je smartphone ook altijd in bed? Na het lezen van dit artikel denk je er wel twee keer over na. Twee vrouwen van 22 en 40 jaar verloren hierdoor tijdelijk hun zicht.

Artsen waarschuwen in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine om niet te lang in het donker met één oog naar je smartphone te kijken. De twee vrouwen klaagden maandenlang dat ze tijdelijk hun zicht verloren, maximaal 15 minuten lang. Er werden verschillende onderzoeken gedaan, maar daar kwam niks uit.  

Toen ze langsgingen bij een oogarts in Londen, was het mysterie binnen een paar minuten opgelost. Hij vroeg de vrouwen wat ze deden toen ze hun zicht verloren. Beide vrouwen antwoordden dat ze met een oog naar hun smartphone keken. Dat heeft grote gevolgen voor de ogen! Het ene oog kijkt naar het smartphonescherm, het andere oog is afgedekt met een kussen. Het ene oog is dus gewend aan het licht, de ander aan het donker. Daar gaat het mis. Het kost namelijk minuten om het ene oog te laten aanpassen aan het andere. Vandaar dat je tijdelijk niks kan zien.

Gelukkig verlies je je zicht maar tijdelijk en heeft het geen permanente gevolgen. Je verliest ook niet echt je zicht, maar je ogen zijn zich aan het aanpassen aan het licht. Het is te vergelijken met een camera die in je oog flitst. Als je tóch in bed je smartphone wil gebruiken, kijk dan met beide ogen naar het scherm. En vooral niet te lang!

Heb jij dit weleens meegemaakt?

Bron