Lifestyle

Dit zegt je profielfoto over jou

Dat je profielfoto iets over jou zegt is logisch. Het is immers jouw manier om online te laten zien wie je bent. Maar wist je dat de profielfoto van iemand je meer kan vertellen dan alleen hoe iemand eruitziet? Een nieuwe studie onderzocht de persoonlijkheid van mensen door naar hun profielfoto te kijken en dit is wat er uitkwam. Lees snel verder!

Vijf onderzoekers hebben recentelijk een onderzoek gepubliceerd waarin zij op basis van profielfoto’s de persoonlijkheden van mensen onder de loep namen. Ze analyseerden de foto’s op allerlei kenmerken en trokken op basis daarvan verschillende conclusies die interessant zijn.

Ze analyseerden de foto’s en tweets van ruim 60.000 gebruikers en lieten ruim 400 mensen een vragenlijst invullen. Daardoor konden ze persoonlijkheden indelen in vijf categorieën: openheid, nauwgezet, extravert, instemmend en neurotisch. Op basis van de profielfoto’s en de vragenlijst deelden zij mensen in binnen de categorieën. Let op: dit is natuurlijk wel generalisatie, dus dat hoeft niet te betekenen dat als jouw foto aan bepaalde kenmerken voldoet, je gelijk in een groep valt.

Openheid
Mensen die binnen deze categorie vallen hebben vaker een foto met een hoger contrast en meer bewerking zoals verscherpen en meer verzadiging. Deze groep mensen heeft vaak een profielfoto van iets anders dan hun gezicht. Grappig is ook dat de onderzoekers vonden dat deze mensen, als ze een foto van zichzelf plaatsen, vaker een leesbril op de foto zetten dan een zonnebril. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat uit eerder onderzoek blijkt dat mensen met een leesbril intelligenter lijken.

Nauwgezet
Nauwgezette mensen zijn goed in plannen en zijn sterk georganiseerd. ZIj hebben vaker een profielfoto waar ze alleen opstaan en de onderzoekers denken dat dit komt omdat georganiseerde mensen vaker doen wat van hen verwacht wordt (een foto van jezelf als profielfoto). Daarnaast zijn de foto’s vaak helder en met veel kleur en stralen ze vaak volwassenheid uit.

Extravert
Extraverte mensen hebben de kleurrijkste profielfoto’s. Er staan vaak veel mensen op de foto of je ziet juist veel van de omgeving. Ook grappig: nauwgezette mensen stralen vaak volwassenheid uit, terwijl extraverte mensen snel jonger lijken op hun foto’s.

Instemmend
Mensen die makkelijk instemmen zorgen vaak voor sociale harmonie en zijn makkelijk in de omgang. Ze staan meestal zelf op hun profielfoto’s en staan hier vooral lachend en positief op. De foto’s zijn vaak laag in scherpte maar wel helder van kleur.

Neurotisch
Mensen die onder het kopje neurotisch vallen zijn emotioneel instabieler en staan negatiever in het leven. Hun profielfoto’s zijn vaak minder kleurrijk en bevatten veel grijstonen. Ze plaatsen vaak simpele afbeeldingen en staan niet veel met anderen op de foto.

Waar zou jouw foto onder vallen? En wat vind je van dit soort onderzoeken?

Bron, bron

Must reads 👀