Lifestyle

‘Studenten halen hun diploma steeds vaker door hun telefoon’

Schoolopdrachten en examens hoor je op eigen houtje te halen. Stiekem afkijken van een blaadje bestaat al zo lang als de mensheid – óók je ouders hebben zich er schuldig aan gemaakt! – maar met de komst van smartphones en social media is de verleiding om te spieken nóg groter. En dat blijkt ook echt zo te zijn. Studenten zijn de afgelopen jaren massaal gaan frauderen met behulp van mobieltjes, smartwatches en social media, dat meldt RTL Nieuws. Halen we onze diploma nu door de smartphone? 

Stiekem antwoorden door appen, oude tentamens delen via Facebook of antwoorden opzoeken via de browser van je smartphone. Ouderwets spieken over de schouder van je buurman is er niet meer bij, dankzij onze smartphone en social media zouden we steeds vaker ten onrechte een hoger cijfer halen. 

En het gebeurt ook écht steeds vaker. Uit documenten die RTL Nieuws ontving van de examencommissies van vier universiteiten, blijkt dat het aantal fraudegevallen in vier jaar tijd is gestegen met 76 procent. Een verontrustende ontwikkeling, vindt RTL Nieuws. Onderwijsinstellingen kunnen de nieuwe manieren van afkijken maar moeilijk bijhouden, waardoor veel van het digitale spieken onopgemerkt en onbestraft blijft.

Doordat onderwijsinstellingen geen idee hebben wat studenten allemaal uitspoken, kan het ‘nieuwe frauderen’ ongestoord gebeuren. Veel studenten worden niet betrapt en hebben daardoor onterecht hun tentamen of een hoger cijfer gehaald. Om dit te stoppen moet er één ding gebeuren: de examencommissie moet zich verdiepen in het digitaal spieken. 

Merk jij ook dat digitaal spieken veel gebeurt op jouw school? Wat vind jij van deze ontwikkeling? 

Bron