Health

Surfchicks opgelet: voor welke vorm van surfen ga jij?

En nee, dan hebben we het niet over surfen op het internet. Het gaat hier over surfen op zee! Wat is er nu lekkerder dan surfen? Met een surfboard over de golven heen, de wind in je haren, de zon op je gezicht. Na afloop heerlijk bijkomen met een drankje op het strand en genieten van de ondergaande zon. Surfen is hot! Welke vorm van surfen kies jij?

Zand in je haar, je voeten op een surfboard en een lach op je gezicht: surfen is één van de tofste bezigheden tijdens de zomer. Je kunt ook prima in de winter surfen, maar we snappen het ook dat je dat misschien iets te koud vindt. Er zijn verschillende soorten vormen van surfen. Golfsurfen, kitesurfen, windsurfen en suppen: het kan allemaal.

Golfsurfen
Golfsurfen zie je niet zo vaak in Nederland omdat de golven, jammer genoeg, vaak niet hoog genoeg zijn. Toch kun je prima golfsurfen in Nederland, helemaal als beginner. Wat heb je nodig om te golfsurfen? Eigenlijk alleen een surfplank. Een wetsuit is geen must, maar het kan wel handig (en warm) zijn. 

Hotspots Golfsurfen:
– Het strand van Scheveningen. Dit is de bekendste en drukste golfsurf hotspot van Nederland.
– Wijk aan Zee. Deze hotspot is iets minder populair, maar de kwaliteit van de golven is zeker te vergelijken met die van Scheveningen.
– Domburg. Het water is hier net iets helderder en het water lijkt hierdoor ook wat blauwer dan bij de andere hotspots. Ook is het water hier iets warmer, dus het is een echte hotspot!
– Zandvoort. De golven bij Zandvoort breken vrijwel altijd, dus je kunt hier ook altijd terecht met je surfplank.
– Parnassia. Dit is hét surfersparadijs als de weersomstandigheden perfect zijn. Het is hier vrijwel altijd super rustig. Succes gegarandeerd. 😉

Kitesurfen
Voor de adrenalinejunkies onder ons is kitesurfen een zeer geschikte sport. Bij het kitesurfen maak je gebruik van een kleiner surfboard en een grote vlieger, de kite. Kitesurfen kun je op vrijwel alle plekken in Nederland doen waar water is. Er moet wel relatief veel wind staan, anders kom je niet vooruit. Voor kitesurfen heb je wel wat meer spullen nodig: een kite, een board, een trapeze en een wetsuit. Als je les neemt, kun je deze spullen vaak lenen. De aanschaf van deze spullen kost redelijk wat geld, dus houd hier rekening mee als je graag zou willen kitesurfen!

Hotspots Kitesurfen:
Eigenlijk door heel Nederland heen. Check van tevoren altijd wel even of je op bepaalde plekken mág kitesurfen. Dit mag namelijk niet overal.

Windsurfen
Wil jij graag met volle snelheid over het water heen? Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt kun je super hard gaan met windsurfen. Door heel Nederland vind je surfscholen waar je kunt leren windsurfen. Omdat je voor windsurfen niet per se hoge golven nodig hebt, kun je bij bijna alle wateren terecht voor het surfen. Wat heb je nodig? Een surfboard en een zeil zijn het belangrijkste, maar een wetsuit kan ook handig zijn.

Hotspots Windsurfen:
Ook voor windsurfen kun je eigenlijk bij alle (grotere) wateren terecht. Ook hier geldt dat je wel even moet checken of je hier los mag gaan met je surfboard. 

Suppen (Stand Up Paddling)
What’s sup?! Suppen is het nieuwe surfen en het is zo langzamerhand de wereld aan het veroveren. De echte surfers zeggen dat je suppen geen surfen mag noemen, maar dat maakt het niet minder leuk. Suppen is super goed voor je gehele lichaam, alles wordt getraind tijdens een sup-sessie. Wat heb je nodig voor het suppen? Een surfboard en een peddel. Er zijn speciale supboards, deze zijn iets groter dan een normaal surfboard. Bij veel surfscholen kun je terecht voor een lesje suppen, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon een sup te huren en te gaan!

Hotspots Suppen:
Overal waar water is! Suppen over het meertje? Top! Suppen door de Amsterdamse grachten? Geweldig! Dat is het leuke van suppen: het kan vrijwel overal. Suppen op een wilde zee is niet echt aan te raden. De kans is groot dat je je balans dan verliest.

Ga jij liever hardlopen op het strand? Is de zee echt helemaal niks voor jou? In dit artikel vind je een aantal handige tips voor hardlopen op het strand.

Welke vorm van surfen lijkt jou het leukst?

Bron, bron