Lifestyle

Quarter life crisis: wat doe je eraan?

De midlife crisis ken je misschien wel, maar wist je dat er ook een quarter life crisis bestaat? Een ‘kwart-leven-crisis’ komt meestal voor bij mensen die tussen de twintig en de dertig jaar oud zijn. Behalve dat je ineens met belangrijke levensvragen komt te zitten, doet zo’n crisis ook wat voor je huid! Wat er gebeurt en hoe je dit moet oplossen lees je hier.

Wat is een quarter life crisis precies? Misschien ken je het fenomeen wel als het ‘dertigersdilemma’. De crisis ontstaat vaak ergens tussen je 25e en 35e levensjaar en gaat eigenlijk over belangrijke vragen in het leven. Wat wil je doen met je leven? Waar word je gelukkig van? Wat voor beroep wil je uitvoeren? Belangrijke vragen als wat je nu met je leven wil na je studie domineren je gedachten. Help!

Hoe herken je een quarter life crisis? 
Ieder geval is natuurlijk anders, maar loop dit lijstje eens na en vink voor jezelf aan wat je herkenbaar vindt.

♥ Je denkt zeer regelmatig: is dit het nu?
♥ Je wordt niet blij van het werk dat je doet en telt de uren af tot je naar huis mag.
♥ Je vraagt je af wanneer je je eindelijk weer als jezelf gaat voelen.
♥ Als je eraan denkt dat je nog tien jaar hetzelfde werk moet doen krijg je spontaan buikpijn.
♥ Je tijdelijke zomerbaantje duurt nu al jaren en je weet niet wat je anders wil.
♥ Je wil het liefst terug naar toen je nog op je opleiding zat, zodat je andere keuzes had kunnen maken.
♥ Je hebt geen idee hoe je ooit antwoorden gaat vinden op de vraag: wat wil je nu?

Als je aan deze punten voldoet betekent het niet gelijk dat je in een crisis zit, maar je zit hoogstwaarschijnlijk wel op een bepalend punt in je leven.

Het is normaal
Laten we daarmee beginnen. Het is heel normaal om niet te weten wat je met je leven wil en je bent zeker niet de enige. Rond je vijfentwintigste wordt er toch van je verwacht dat je volwassen bent, dat je weet wat je wil en dat je een plan hebt. Zelfs je lichaam verandert weer een beetje rond die leeftijd. Veel vrouwen ervaren rond hun vijfentwintigste een verandering in hun huid. Ze krijgen ineens puistjes of een vermoeide indruk. Dit komt omdat je huid rond die leeftijd al begint met verouderen. Slik, dan al?! Helaas wel, maar dit is geen ramp. De kans is groot dat je met het switchen van huidverzorging en het verminderen van stress al een heel eind bent.

Wat ga je eraan doen?
Op het moment dat je geconcludeerd hebt dat je niet gelukkig bent met hoe je je leven nu leidt kun je twee dingen doen. Je kunt je hoofd de andere kant opdraaien en denken: ‘het komt wel goed’, of je gaat heel hard nadenken over wat je nu eigenlijk wél wil. Dat is absoluut niet makkelijk, dus hierbij wat tips.

♥ Bedenk wat je vroeger wilde worden. Waarom wilde je dat? Hoe voel je je daar nu bij?
Schrijf op hoe je je voelt. Soms zijn je gedachten zo’n warboel dat alleen het opschrijven je al helpt. Misschien ook helemaal niet, maar dan is het in ieder geval uit je systeem.
♥ Zoek afleiding. Ga naar het strand met je beste vriendin en praat over je gevoel. De vrije natuur zorgt voor rust in je hoofd.
♥ Durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Vaak weet je heel goed wat je wil, maar het is eng. Of je bent bang dat het niet lukt. Doen wat je hart je ingeeft is vaak kiezen voor het moeilijkste pad, maar daardoor voelt het (later) wel goed.

Je weet wat je wil…
… En het is niet hetgeen dat je nu doet. Bekijk de mogelijkheden. Moet je een nieuwe opleiding volgen? Of juist op een andere afdeling werken? Bekijk de praktische kant van je droom. Kun je het betalen om een andere opleiding te volgen? Zo niet: wat kun je eraan doen? Nog een jaar sparen of misschien kan iemand in je omgeving je helpen.

Het kost tijd
Verwacht niet dat je na een maand van je gevoelens af bent. Het hebben van een quarter life crisis kan even duren. Maar zodra je er vanaf bent voel je je waarschijnlijk wel beter dan voor je ‘crisis’. Je doet nu immers iets waar je gelukkig van wordt! Praat veel met de mensen om je heen en wees niet bang je emoties te tonen. Het kan zijn dat je flinke veranderingen in je leven aan het toebrengen bent, niet alleen op carrièregebied, maar ook op persoonlijk vlak.

Twijfelen
Het kan goed zijn dat je halverwege je grote verandering ineens gaat twijfelen. Heb je er wel goed aan gedaan? Onthoud dan dit: het leven is veel te kort om ongelukkig te zijn en al helemaal als je er zelf iets aan kunt doen. Schrijf aan het begin van je switch op waarom je dit wil en hoe je je voelt. Als je dan in een dip zit pakt je dit erbij en lees je het terug. Dan weet je weer waar je het voor doet.

Herken jij deze crisis? Hoe ga jij met twijfelgevoelens om?

Bron, bron, bron