Lifestyle

Toffe opleiding: Technische Bedrijfskunde

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van een lezeres met haar tofste opleiding ever: Technische Bedrijfskunde.

Op dit moment zit ik in mijn tweede jaar van de studie Technische Bedrijfskunde. Slechts 10% van de studenten is vrouw! Ik vind dit erg jammer en ik denk dat veel meiden dan ook een vooroordeel hebben over dat de opleiding ontzettend technisch is. Maar dat valt reuze mee. Bij de opleiding leer je alle kanten van het bedrijfsleven kennen, met het doel om later in een ‘technische’ omgeving te werken. Je kunt hierbij denken aan marketing, inkoop, verkoop, logistiek of productie. Aan het eind van je studie heb je overal redelijke kennis van. Ik hoop dat er meer meiden gaan nadenken over deze studie.

Toen ik geslaagd was op de havo moest ik een studie kiezen en ik had werkelijk geen idee wat ik wilde worden. Na een aantal studiekeuze testen kreeg ik telkens dezelfde top 5 studierichtingen.
1. Economie en Bedrijfskunde
2. Chemie en voedingsmiddelen
3. Metaal en elektrotechniek
4. Bouwtechnieken
5. Vervoer en logistiek

Deze studierichtingen liggen nogal ver van elkaar af en ik was nog steeds niet verder met mijn keuze. Ten eerste omdat ik Natuur & Techniek met biologie als vakkenpakken had. En het leek mij logisch dat als je de studierichting economie en bedrijfskunde ging doen, je toch wel de vakken economie of management & organisatie nodig had. Verder zag ik mijzelf ook niet als een ontzettende techneut, die later ging lassen en moeilijke bouwconstructies aan het bedenken is. Na een lange zoektocht zeiden mijn ouders dat Technische Bedrijfskunde misschien wel wat voor mij zou zijn.  Aangezien je ouders je als beste kennen dacht ik: ‘ach, kijken kan geen kwaad’. Na een open dag en meeloopdag was ik er helemaal over uit. Dit was de perfecte studie voor mij! De studie is niet al te technisch, maar ook niet ontzettend economisch.

Technische Bedrijfskunde verschilt op elke hogeschool, omdat ik dichtbij Enschede woon heb ik ervoor gekozen om ook op Saxion te gaan studeren. In Enschede krijg je de vakken Duits en Engels in plaats van bijvoorbeeld wiskunde. Het eerste kwartaal krijg je allemaal vakken op instroomniveau, zodat iedereen genoeg basiskennis heeft om dieper in de stof te gaan. Je moet hier bijvoorbeeld denken aan Management & Organisatie, Bedrijfseconomie, een technische module, Engels, Marketing en het vak Communicatie, welke steeds van onderwerp verandert. Elk kwartaal krijg je andere vakken die de vorige stof verbreedt of verdiept.

Op dit moment zit ik het tweede jaar van mijn studie en loop ik stage. De stage is erg technisch en ik ben erachter gekomen dat ik in mijn studie de nadruk op de technische kant wil leggen. Dit is een van de leukste dingen aan de studie, want je kunt zelf bepalen waar je de nadruk op legt en waar juist niet, dit kan zijn procesoptimalisatie, marketing, inkoop of bijvoorbeeld verkoop. Na mijn stage moet ik nog een minor volgen, een half jaar vakken, een onderzoekstage en een afstudeerstage.

Aan het einde van de studie als je je diploma hebt behaald, kun je verschillende dingen worden in elke branche. Bijna alles met het woord manager erachter kan, maar ook bedrijfsleider, consultant, beleidsadviseur of productontwikkelaar. Je kunt ook doorstuderen en een master behalen.

Mijn tip bij het kiezen van een studie is: kijk naar wat je wilt worden en niet wat je ervoor moet doen.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

Wat vind jij van deze studie?

In verband met de privacy worden er geen namen genoemd in dit artikel

Must reads 👀