News

Aha: daarom noemen we een spijkerbroek ook ‘jeans’

Een spijkerbroek heeft elke vrouw in haar garderobe. Het is een onmisbaar kledingstuk en zal nooit uit het straatbeeld verdwijnen. Een spijkerbroek wordt ook wel ‘jeans’ genoemd. Wereldwijd weet iedereen wat je met jeans bedoelt. Maar weet jij waar het woord jeans vandaan komt? Dat leggen we in dit artikel uit! 

Om achter de oorsprong van het woord ‘jeans’ te komen, duiken we even de geschiedenis in. Hoewel de spijkerbroek in Amerika is geboren dankzij Levi Strauss, was spijkerstof al eerder razend populair in Frankrijk. De stof werd voor het eerst gemaakt in de negentiende eeuw in de Franse stad Nîmes. Spijkerstof had toen nog geen vaste naam en werd toen serge de Nîmes genoemd. Omdat dit toch wel een lang woord was, werd het voor het gemak afgekort tot denim (aha, daar komt dit woord dus vandaan!). 

Spijkerstof werd enorm populair in Europa, vooral onder matrozen in het Italiaanse Genua. Elke keer als zij afreisden naar Frankrijk, sloegen zij een flinke voorraad denim in. Op een gegeven moment werd denim geassocieerd met de matrozen uit Genua. Ze kochten tenslotte zoveel denim! De stof werd vernoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua: gênes.

‘Gênes’ werden al gauw internationaal populair en hierdoor is het woord vervormd naar ‘jeans’. Het woord dat we tot op de dag van vandaag gebruiken!

Wist jij waar het woord ‘jeans’ vandaan kwam? 

Bron