Lifestyle

Toffe opleiding: Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Lotte met haar tofste opleiding ever: Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie!

Hoi Girlscene!

Ik doe aan PMT BA. Als ik het vertel aan mensen waar de afkorting voor staat zeggen ze meestal dat het een mond vol is. PMT staat voor Psychomotorische Therapie en Bewegingsagogie. Het klinkt best wel moeilijk maar dat valt reuze mee. PMT is een behandelmethode voor mensen met problemen of klachten. Op een therapeutische wijze door middel van beweging wordt er geprobeerd om de mensen te helpen met een bepaalde klacht of probleem.

We gingen in de 4e klas (havo) op scholen kijken voor studies. Ik had altijd tegen mijzelf gezegd dat ik geen sportstudie wilde gaan doen ook al hield ik erg van sporten. Toch ging ik op het Windesheim kijken op de CALO (de 3 sportstudies bij elkaar, waaronder dus PMT) en ik voelde mij direct thuis. Er hing een leuke, gezellige sfeer dus ik ging maar eens goed kijken naar de opleidingen. Ik had hiervoor met mijn decaan een test gedaan van wat er bij mij paste en natuurlijk kwam hier weer sport uit. Ik vind het ook leuk om met mensen om te gaan en ik was geïnteresseerd in hoe mensen denken en om ze te helpen. PMT was dus eigenlijk precies wat ik zocht.

Ik leer ten eerste veel over de omgang met mensen. Hoe benader je mensen en hoe zit een mens in elkaar? Letterlijk en figuurlijk. Je leert hoe het lichaam werkt, maar je leert ook hoe de mensen die anders ontwikkeld zijn dan de gemiddelde persoon denkt. Filosoferen en leren hoe je nou eigenlijk leert kom je ook tegen. Ook leer je jezelf kennen. Je reflecteert veel: waarom deed ik dit? Wat voelde ik daarbij en waar liet mij dat aan denken? Voor de rest heb je ook veel sporten in het eerste jaar. Voorbeelden daarvan zijn yoga, turnen, atletiek, judo, spel, zwemmen en nog veel meer.

De studie past precies bij mij. Ik ben dol op sporten en ook op mensen helpen zoals ik al vertelde. Bij deze opleiding combineer ik al deze aspecten. Ik ben met mensen bezig, ik probeer ze weer op de goede weg te krijgen door middel van mijn hobby: sport. Dit kan een simpel badminton spelletje zijn, maar ook klimmen op een klimwand.

Het allerleukste aan mijn studie vind ik de gezelligheid op school. Dit klinkt natuurlijk raar omdat je daar natuurlijk niet gaat werken later, maar de sfeer die op school hangt is onbeschrijfelijk. Iedereen loopt in zijn trainingskleren rond, laptopje erbij, muziek aan, chillen en gezelligheid. Het klinkt raar voor een HBO-studie, maar het is echt zo. Natuurlijk zal je in de laatste jaren niet zoveel meer op school rondhangen, maar meer op stageplekken.

Het werkveld is best wel divers waar je terecht kunt komen. Je kunt gaan werken in instellingen met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Je kunt ook de psychiatrie-kant op gaan of revalidatiecentra en tbs-instellingen. Er zijn zoveel verschillende opties en het fijnste is dat je met je stages kunt uitzoeken welk werkveld je het leukste vindt, omdat je elk jaar stageloopt. Vervolgens kun je ook nog je eigen PMT-kliniek beginnen!

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje o.v.v. “Toffe studie” naar danique@girlscene.nl en wie weet staat jouw studie binnenkort wel op Girlscene!

Must reads 👀