News

Vanaf vandaag verandert alles voor rokers

Iedereen weet dat roken slecht voor je is, maar toch blijven mensen het doen. Misschien rook jij ook wel, steek je er weleens één op tijdens een feestje of heb je een ouder die rookt. Vandaag is een dag die de boeken in gaat, want er gaat namelijk een grote verandering in wat betreft roken. En dat is maar goed ook!

Dat roken slecht is, weten we allemaal. Maar vanaf vandaag wordt dat nog meer zichtbaar. Nieuwe sigarettenpakjes zijn vanaf vandaag voorzien van een afschrikwekkende foto. Denk aan enge plaatjes van dode baby’s, verschrikkelijke gebitten en verschrompelde longen.

Misschien heb je deze afschrikkende foto’s al wel gezien in het buitenland. Veel landen gingen ons namelijk al voor. De overheid denkt dat we minder snel geneigd worden om sigaretten te kopen omdat de mogelijke gevolgen goed zichtbaar zijn. Ze doen in ieder geval hun best, de enge foto’s nemen 65% van het hele pakje in beslag. In Frankrijk, Engeland en Ierland gaan ze nog een stapje verder: daar moeten alle pakjes er hetzelfde uit komen te zien. 

De nieuwe regel met de afschrikwekkende foto’s gaat vanaf vandaag van start, maar dat betekent niet dat je de nieuwe pakjes meteen in de winkel ziet liggen. Fabrikanten hebben een jaar de tijd om hun oude pakjes op te maken.

Wat vind jij van deze nieuwe regel? Denk jij dat mensen nu minder snel een pakje kopen?

Bron, bron