Lifestyle

Heftig verhaal: Ik heb escapisme

8

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen in het leven. Helaas maak je soms ook minder leuke dingen mee. Want vervelende en heftige dingen horen jammer genoeg ook bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen. Deze keer het verhaal van een meisje met escapisme.

Ik heb escapisme. Escapisme (Engels voor escape, ontsnapping, lek, ontkoming, afleiding en escapism, gewoonte of neiging de werkelijkheid te ontvluchten) is de psychologische neiging of gewoonte om de zorgen van het alledaagse leven en de daarbij horende verplichtingen te vergeten. Een escapist trekt zich terug in een andere wereld, zoals fictie, amusement, hobby, theater, videospellen en film. Het begrip escapisme komt daarom voor in de mediapsychologie.

 

Een foto die door torimazz1 is geplaatst op


Het begon allemaal toen ik 12 was. Ik ging net naar de middelbare school. Ik vond die verandering best wel eng, want ik was best een onzeker meisje. Verder maakte heel veel dingen mij nerveus en bang, zoals met mensen praten. Je zou kunnen zeggen dat ik een beetje 'bang' was voor andere mensen en wat zij over mij dachten. Ik had toen ook een stiefvader die altijd gemeen tegen mij was. Hij schold me uit en maakte me belachelijk bij andere mensen, dus mijn thuissituatie was niet echt goed. Verder had ik ook problemen met mijn gewicht, waardoor ik ook steeds belachelijk werd gemaakt door mensen van school. Hierdoor voelde het alsof mijn hoofd en mijn hart 'overbelast' werden, want ik werd steeds weer gekwetst voordat ik mijn andere pijn kon verwerken. Op een gegeven moment wilde ik geen pijn meer voelen en ging ik heel erg in mijn eigen wereld leven en voelde ik me ook gelukkiger. Al gauw kwam ik erachter dat het geen echte geluk was, het was iets wat ik zelf creëerde.  

Doordat ik eigenlijk mijn plichten aan de kant zette, ging het heel slecht op school. Ik gedroeg me raar naar mensen om me heen, omdat ik niet wist hoe ik me moest gedragen. Ik ging van havo naar mavo, omdat school me niet meer boeide. Ik moest in therapie, want ik was depressief en mensen maakten zich zorgen om mij. Het gaat nu na drie jaar steeds beter. Ik ga verhuizen naar een andere provincie en ik ga 3 mavo opnieuw doen om uiteindelijk mavo+ te doen en dan door te stromen naar havo.

Ik snap dat de meeste van de mensen die dit lezen dit raar vinden, maar dat kan ik niemand kwalijk nemen. Ik wil alleen zeggen dat je nooit andere mensen raar moet noemen, omdat ze misschien lijden aan een psychische stoornis.

Wil jij ook graag jouw heftige verhaal delen op Girlscene? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar info@girlscene.nl onder vermelding van: 'Heftig verhaal of Leven met'.

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 3 jaar geleden Sneeuwvlokje

  @PagesOfMyDiary hoe maakt dat haar hypocriet? Weet je überhaupt wat dat betekent? Waarschijnlijk heb je het gewoon verkeerd opgevat, natuurlijk is het fijn dat je niet de enige bent met zoiets. Daardoor is er namelijk ook meer over bekend en kunnen meer mensen die het hebben ermee geholpen worden.

 • 3 jaar geleden Dissonance

  Best herkenbaar. Ik ben vaak gelukkiger terwijl ik opga in een boek of een film, dan in de werkelijkheid. Ik voel me best vaak onzeker op m'n werk, voel me daar vaak niet op m'n gemak, en dan kijk ik altijd uit naar het moment dat ik weer kan lezen in de trein op de terugweg. Dit zorgt er soms voor dat ik niet de moeite wil nemen om m'n problemen in het echte leven op te lossen: in plaats van mezelf verbeteren of actief vrienden te gaan zoeken, zie ik 'wegduiken in een boek' als tijdelijke oplossing om blij te worden. Het gevaar is dat je de werkelijkheid steeds minder de moeite waard vindt, en alleen nog maar hecht aan fictie, steeds passiever wordt in de echte wereld en uiteindelijk niet echt meer functioneert op werk en in je sociale leven.

 • 3 jaar geleden PagesOfMyDiary

  @Nina GELUKKIG hebben meerdere mensen het?! Hypocriet

 • 3 jaar geleden Nina

  Super om te horen dat het beter gaat! Zelf heb ik sinds kort een paniekstoornis, en daar hoort 'de mening van anderen' en wat ze van me vinden ook steeds bij. Een 'psychische stoornis' hebben is vervelend, maar gelukkig hebben meerdere mensen het. Echt blij om te lezen dat het beter gaat!

 • 3 jaar geleden lol

  Wat fijn dat het nu beter gaat! Ik hoop dat je je hele leven gelukkig bent en dat al je dromen uitkomen! God bless you!!!! ❤️

 • 3 jaar geleden Liah

  Mooi die laatste zin! Helemaal waar

  Ik ben ook wel benieuwd naar hoe dat 'escapen' dan in zijn werk ging als het ware.. Ik hoop dat het beter zal blijven gaan. Succes!

 • 3 jaar geleden Distel

  Ben het eens met Lindaaa, jammer dat het zo'n kort en snel verhaal is. Ik geloof dat je hier best nog veel meer over kunt vertellen, helemaal over je herstelproces want eigenlijk zeg je daar nu weinig over.

  Psychische stoornissen zijn erg lastig, vooral omdat niet echt aan je kan zien wat er "mis" is. Dat maakt je al gauw een aansteller of dat mensen je raar vinden, ik vind het daarom juist goed dat je hierover vertelt. Succes met je verdere herstel!

 • 3 jaar geleden Lindaaa

  Het verhaal is heel snel en je zou het ook in stapjes kunnen vertellen hoe je beter werd. Maar fijn dat het nu goed gaat!

 1. 1