News

Waarom vind je jezelf mooier in de spiegel dan op foto’s?

Je kijkt in de spiegel om even te checken hoe je eruitziet. Je ziet er fris uit, je make-up zit mooi en je haar werkt ook voor een keer mee. Ja, je mag er best wezen! Maar dan zie je jezelf op een foto terug en ineens ben je he-le-maal niet meer blij met je looks. Waar is dat mooie meisje in de spiegel gebleven? Je bent niet de enige die hier last van heeft, er is namelijk een reden voor!

Dacht je dat je de enige was die zichzelf een stuk mooier vindt in de spiegel dan op foto’s? Dan heb je het mis! Veel mensen hebben hier last van. Er is een logische verklaring voor. 

Het zit namelijk zo. Als je in de spiegel kijkt dan zie je jezelf in spiegelbeeld. Je ziet jezelf het meest in de spiegel (tel maar eens hoe vaak jij op een dag in de spiegel kijkt!). Volgens het ‘mere-exposure’-concept (een theorie uit de jaren zestig) reageren we beter op beeld dat we gewend zijn. Vaak in de spiegel kijken, al is het maar tijdens het tandenpoetsen, zorgt er dus voor dat we dát beeld het mooist vinden. 

Op een foto ben je niet afgebeeld in spiegelbeeld. Je ziet jezelf hoe je écht bent. Maar omdat je niet gewend bent om dit beeld te zien, vind je jezelf minder mooi dan wanneer je in de spiegel kijkt. Enne… vind je jouw selfies op Snapchat ook zo mooi? Kan kloppen, want Snapchat maakt foto’s in spiegelbeeld.

Vind jij jezelf ook mooier in de spiegel en op Snapchat? 

Bron

Must reads 👀