Travel

Vliegangst? Zo kom je ervan af

Sommige mensen vinden er niets aan en doen ontspannen een dutje tijdens een vliegreis. Jij niet. Jij krijgt elke keer een hartaanval als het vliegtuig turbulentie heeft en moet je inhouden om niet te gaan gillen wanneer het lampje boven je stoel blijft knipperen. Met de volgende tips stap jij voortaan met een gerust hart het vliegtuig in zónder vliegangst. 

Vliegen is de veiligste manier om te reizen. De kans is nog groter dat er iets met je gebeurdt terwijl je een hond aan het uitlaten bent dan dat je vliegtuig richting Mallorca naar beneden stort. Toch zijn er een heleboel mensen die dagen met de auto reizen verkiezen boven het vliegtuig. Puur omdat ze geen voet in een vliegtuig durven te zetten. Ontzettend jammer, want vliegen heeft veel voordelen.

Gelukkig is vliegangst (bijna) altijd te overwinnen. Bijna alle mensen die vliegangst hebben, 90%, hebben last van claustrofobie. De angst die zij tijdens het vliegen ervaren wordt veroorzaakt door het idee dat ze opgesloten zitten. Dit veroorzaakt een stroom gedachten vol rampscenario’s. “Wat als ik acute blinddarmontsteking krijg? Wat als er brand ontstaat? Wat als…” Deze scenario’s zijn onwaarschijnlijk en zijn het daarom niet waard om over na te denken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

1. Zorg altijd voor afleiding tijdens het vliegen. Tijdens een lange reis is er (bijna) altijd wel een televisie aanwezig waar je heerlijke je favoriete series op kunt bingewatchen. Is deze niet aanwezig? Zorg dan dat je zelf een film of E-book op je tablet of telefoon hebt staan. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een boek meenemen, zodat je jezelf kunt afleiden.

Heb jij geen rust om te lezen of een film te kijken? Kies dan iets wat voor jou ontspannend werkt. Misschien is dit je nagels vijlen (denk wel even aan de rest van het vliegtuig) of juist haken. Kies iets wat jij leuk vindt en wat je bezighoudt.

2. Denk eens aan al jouw favoriete celebs zoals One Direction, Ariana Grande en Kim Kardashian. Zij vliegen bijna dagelijks en gaat er ooit iets mis? Precies! Zet dus voortaan gewoon je favoriete album op en laat het vliegtuig zijn werk doen terwijl jij geniet van de muziek van Selena Gomez. “Can’t keep my hands to myself, no matter how hard I’m trying to…”

3. Zodra je in het vliegtuig zit heb je zelf totaal geen controle meer. Probeer dit te accepteren en laat het dan met rust. Het heeft namelijk totaal geen zin om de stewardessen constant in paniek te vragen wat er aan de hand is bij een beetje turbulentie. Kun je het nu niet goed loslaten? Doe dan een paar ademhalingsoefeningen. Deze helpen je tot rust te komen. Daarnaast helpt het ook om even te mediteren in het vliegtuig. Tip: neem oordopjes mee om jezelf compleet af te sluiten.

4. Het helpt om na te denken waarom je in het vliegtuig gestapt bent. Is het voor vakantie of ga je misschien een familielid opzoeken in het buitenland? Als je denkt aan de eindbestemming weet je waar je het voor doet. Heb je een extra steuntje nodig? Neem dan iets fysieks mee van je bestemming, zoals een foto. Voel je dan angst opkomen? Dan kun je altijd naar deze foto kijken.

5. Ben je vooral bang dat er iets misgaat met het vliegtuig en snap jij maar niet hoe zo’n groot ding in de lucht blijft hangen? Probeer dan eens onderzoek te doen. Ga nu niet direct Google afspeuren, want waarschijnlijk kom je dan een heleboel dingen tegen die je juist niét wilt weten ;-). Je zou eens een bezoekje aan Schiphol kunnen brengen om gewoon eens te kijken naar vliegtuigen zonder dat je er daadwerkelijk mee hoeft te vliegen. Hoe vaker je geconfronteerd wordt met je angst, hoe beter.

6. Tot slot: heb vertrouwen in de crew. Je wordt niet zomaar piloot. Daarnaast is een vliegtuig gebouwd met de beste technologie en zijn er altijd reserves en een back-up. Mócht er dan ooit wat mis gaan dan wordt het ook direct opgelost.

Stap dus voortaan gewoon dat vliegtuig in. Het zou toch zonde zijn om al dat moois op de wereld te missen door vliegangst?

Heb jij last van vlieganst? En heb jij nog tips om het te overwinnen?

Bron, bron, bron