Rokje

Fashion door RedactieWat heb je nodig?

Gewenste stof ongeveer 1 meter (dubbele stof)
Naaigaren
Spelden
Rits van 18/20/22 centimeter
Eventueel patroon met patroonpapier
Naaimachine

Zo ga je te werk
Ga voor jezelf na hoelang je rokje ongeveer moet worden. Als je een patroon hebt, uit bijvoorbeeld een zelfmaak-mode tijdschrift (Knip idee, Burda), staat het meestal al vast. Natuurlijk kun je wel zelf aan het ontwerp sleutelen. 

Patroon tekenen
Als je voor een patroon kiest, moet je dat eerst uittekenen op patroonpapier. Hierbij is het fijn om een handige moeder te hebben die je helpt. Als je eenmaal het patroon hebt overgetrokken, ga je het uitknippen. Als je geen patroon hebt, kun je een oud rokje gebruiken als voorbeeld. Je haalt de stukken van elkaar d.m.v. een tornmesje en legt het op de stof. Dit speld je vast. Je knipt dan ongeveer 1 centimeter om het patroon heen, sit is om de stukjes aan elkaar vast te naaien. Je rokje bestaat nu nog uit 2 stukken stof.

  “Voornaaien”
Je kunt dan met nog meer spelden de twee stukken stof aan elkaar vastnaaien. Dit moet je zó doen dat de stof binnenstebuiten op elkaar ligt. Dan pas je het rokje even. Let wel op spelden die naar binnen prikken! Als het rokje goed zit, qua maat, draai je het rokje weer binnenstebuiten. Zit het rokje niet goed, haal je de spelden aan de zijkanten er uit en verleg je ze ongeveer een halve centimeter, aan elke kant! Dit moet je aan beide kanten doen, anders wordt je rokje scheef. Dit blijf je herhalen totdat je rokje naar jou idee de goede maat heeft.

Nu kan je het definitief vast gaan naaien met de naaimachine. Let op: Je laat één kant open voor de rits! Je meet de lengte van de rits die in het rokje moet komen te zitten (aan de zijkant), dit deel naai je dan niet vast.

De rits erin zetten
Draai het rokje weer binnenstebuiten en rits de rits open. Nu kan je de rits op de goede plaats leggen. Dit speld je weer eerst vast. Je kijkt of de rits goed dicht gaat, zo ja, dan kan je het naaien met de naaimachine of met de hand. Zo niet, dan zit de rits scheef en moet je ‘m overnieuw vastspelden. 

Omzomen
Nu is je rokje bijna klaar. Je moet alleen de onderkant nog naaien. Je draait je rokje weer om. Speld de zoom erin. Dit strijk je even, zodat je zoom recht en strak loopt. Nu kan je het weer definitief naaien!