Travel

Hoe blijf je fit tijdens de vakantie?

Gezond eten is niet alleen heel lekker, maar zorgt er ook voor dat je net wat strakker in je vel zit. Maar hoe doe je dat op vakantie? Want al dat lekkere buitenlandse eten is zo moeilijk te weerstaan! En wanneer het bloedheet is, ga je geen tien kilometer hardlopen. Help! Hoe zorg je ervoor dat je lekker van je vakantie geniet maar toch fit blijft? 

Eet lokaal
Het eten op een vakantie hoeft echt niet per se slecht te zijn. Wat dacht je van een vers gegrilde vis met groenten? Of een smaakvolle pasta met verse groenten? Probeer gerechten als patat en brood te laten staan en ga voor lokale gerechten. Als je eet wat de bevolking ook eet kom je vaak wel aan je groenten en eiwitten. Zolang de basis gezond is kun je prima genieten van ijs en lokale lekkernijen. Het probleem zit hem vaak in gerechten die je overal bij krijgt, dus bij iedere maaltijd producten als patat of brood met kruidenboter. Verleidelijk, helemaal bij een lopend buffet, maar niet erg slim.

Let op je drankjes
Probeer frisdrank te laten staan en ga voor water met fruit en vers fruitsap. In een warm land drink je op een dag al een stuk meer dan je in Nederland zou doen, dus probeer overdag calorie-arm te drinken. Ook als je wel frisdrank wil drinken overdag, zorg dan dat je er ook water bij drinkt. Zo beperk je de inname van suikervolle frisdrank toch weer. Ontzeg jezelf vooral geen glas wijn ‘s avonds bij het eten, maar geniet hier juist extra van!

Beweeg
Op vakantie kun je prima aan je beweging komen. Wat dacht je van een flinke trektocht door de bergen, een lange strandwandeling, een aantal baantjes zwemmen.. Heb je een luie stranddag gepland? Doe dan ‘s ochtends snel een workout van een kwartiertje. Nike heeft hier een hele handige app voor: Nike Training Club. Zo kun je toch nog even zweten en heb je het gevoel dat je wat gedaan hebt. Probeer in je hotel ook zo vaak mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift en onderbreek je luierdag af en toe voor een korte wandeling of zwemtocht.

Fruit en groenten
In veel warme landen hebben ze veel smaakvollere fruit en groenten. Profiteer daarvan! Ga naar de lokale markt en scoren maar. Tropisch fruit is in warme landen veel goedkoper dan bij ons in de supermarkt. Daarnaast zul je merken dat het fruit nog zoeter en sappiger is dan normaal. En als je gaat koken met lokale groenten zul je merken dat er veel meer smaak in je gerecht zit. Jammie! Lekker veel snacken van deze gezonde producten dus.

Kook zelf
Heb je een appartement gehuurd? Kook dan ook af en toe zelf. Uit eten gaan is heerlijk en hoort er zeker bij op vakantie, maar wissel het af met zelf koken. Zo kun je, met de heerlijke groenten die je op de markt gescoord hebt, een gezonde maaltijd bereiden. Je hebt zelf invloed op de ingrediënten dus geen onverwachte caloriëenbommetjes in je avondmaal. Zo kun je ook gezonde hapjes maken voor ‘s avonds op het balkon. Meloen met parmaham, gevulde paprika, gegrilde groenten met kruiden en geroosterde noten in plaats van een zak paprikachips!

Met mate
Het belangrijkste om fit te blijven, niet alleen op vakantie, is dat je alles met mate neemt. Natuurlijk mag jij op vakantie ijs! Sterker nog, het is totaal in orde als je iedere dag een ijsje eet. Maar kies je de ene dag voor een Magnum of roomijs, neem dan dat volgende dag een waterijsje of wat sorbetijs. En neem één bolletje, in plaats van drie. Hetzelfde geldt voor je eten. Ontbijt je de ene ochtend met croissants en chocoladepasta? Neem dan de dag erna yoghurt met fruit. En waarom zou je je op vakantie ineens volstoppen met eten zonder dat je honger hebt? Dat doe je thuis ook niet! Balans is zo belangrijk, zowel op vakantie als thuis. 

Hoe zorg jij ervoor dat je fit blijft op vakantie?

Beeld: Istock