Food

De lekkerste recepten voor goed vullende en gezonde salades

Soms wil je even een dag geen brood eten of misschien ben je wel gewoon helemaal fan van salades. Salades zijn lekker, fris en over het algemeen ook nog eens gezond. Het enige nadeel van veel salades is dat ze niet allemaal even goed vullen. Daarom zetten wij de lekkerste, gezondste en bovenal goed vullende salades op een rijtje.

Gezond eten is wat we allemaal het liefste willen, maar het is niet altijd even makkelijk. Een lekkere salade dient prima als lunch of avondeten, maar vaak heb je dan na een uur alweer honger! Met deze salades verdwijnt dat probleem als sneeuw voor de zon. Vind jij het lastig om goedkoop én gezond eten te combineren? Lees dan dit artikel eens.

# Chicken Ceasar Salade

Ingrediënten:

– 3 eetlepels parmezaanse kaas
– 2 theelepels citroensap
– een theelepel knoflook
– een mespuntje peper
– 60ml mayonaise
– een halve theelepel ansjovispasta
– een halve theelepel worcester saus
– flink wat sla naar keuze
– 300 gram gekookte of gebakken kipfilet
– vetvrije croutons

Doe de sla, kipfilet en de croutons in een grote schaal. Doe vervolgens de overige ingrediënten samen in een andere schaal en meng dit goed door elkaar heen. Je hebt nu een heerlijke dressing die je over de salade heen kunt gieten. Smullen maar! 

# Salade met quinoa, kikkererwten en amandelen

Ingrediënten:

– 50 gram ongekookte quinoa
– 16 lenteuitjes (schoongemaakt)
– olijfolie
– een theelepel zout
– een halve theelepel peper
– 3 eetlepels vers citroensap
– 2 theelepels mosterd
– 400 gram kikkererwten
– 50 gram geroosterde amandelen
– 20 gram rode ui (gesneden)
– 2 eetlepels peterselie

Maak de quinoa goed schoon en kook deze volgens de verpakking. Verwarm de oven voor op ongeveer 250 graden. Leg de lenteuitjes op een bakplaat. Voeg twee eetlepels olijfolie, wat zout en wat peper toe aan de lenteuitjes en doe het geheel voor ongeveer 12 minuten in de oven.

Zorg dat de lenteuitjes goed zijn afgekoeld en voeg nu alle ingrediënten bij elkaar in een grote schaal. Roer alles goed door elkaar heen en je hebt een heerlijke, voedzame salade.

# Spinazie kip salade

Ingrediënten:

– 400 gram spinazie
– 50 gram geraspte wortel
– 1 avocado
– 40 gram gecarameliseerde uien
– 1 stuk kipfilet (gebakken)
– 1 theelepel knoflook
– zout en peper

Voor de dressing:
– 2 eetlepels balsamico 
– een mespuntje oregano
– 1 theelepel mosterd
– 3 eetlepels knoflook
– zout en peper

Voeg alle ingrediënten voor de dressing samen en roer dit goed. Snijd de kipfilet in stukjes en doe er eventueel wat peper en zout overheen. Doe nu alle ingrediënten bij elkaar in een schaal en schenk als laatste de dressing over de salade heen. Voor de perfecte zomerse twist kun je ook wat aardbeien toevoegen!

# Mangosalade met biefstuk

Ingrediënten:

– sla naar keus
– biefstuk 
– 1 mango
– 2 tomaten (gesneden)
– dressing naar keuze

Leg de stukjes sla op een bord. Snijd de biefstuk in plakjes en leg deze over de sla heen. Snijd de mango in blokjes, strooi deze over de biefstuk heen en doe hetzelfde met de tomaten. Kies zelf een dressing en giet deze over het geheel heen. Je kunt de salade ook prima zonder dressing eten. Liever geen biefstuk? Kipfilet is een goede vervanger.

# Griekse nacho salade

Ingrediënten:

– nacho chips
– 5 tot 6 romatomaten
– 1 komkommer (in blokjes gesneden)
– een halve rode ui (in stukjes gesneden)
– 20 zwarte olijven
– zout en peper

Voor de dressing:
– 180 gram Griekse yoghurt
– 110 gram feta kaas
– 50 gram verse munt
– 1 eetlepel olijfolie
– het sap van 1 citroen
– 1/4 theelepel oregano
– 1/4 theelepel zout
– een mespuntje peper
– een mespuntje rode peper

Doe alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar in een blender of keukenmachine en zorg dat het een gladde mix wordt. Snijd de olijven door de helft en doe vervolgens alle groenten samen in een schaal. Roer de nacho chips er doorheen. Leg wat op een bord en schenk de saus er over heen.

# Waldorf salade

Ingrediënten:

– 300 gram kipfilet (gebakken)
– 1 appel (in blokjes gesneden)
– 200 gram pitloze druiven
– selderij
– sla naar keuze
– 120 gram walnoten
– gorgonzola kaas

Voor de dressing:
– olijfolie
– balsamico
– 2 theelepels mosterd
– 1 teentje knoflook (helemaal klein gesneden)
– een halve theelepel suiker
– een halve theelepel peper
– 1/4 theelepel zout

Mix ongeveer 120 ml balsamico met olijfolie. Je kunt zelf bepalen hoeveel olijfolie je toe voegt aan de balsamico. Doe nu de overige ingrediënten voor de dressing bij de balsamico en olijfolie en zet het een tijdje in de koelkast. Doe alle overige ingrediënten in een grote schaal en roer het door elkaar heen. Voeg de dressing ook toe en maak het geheel af met wat gorgonzola.

 
Mason Jar Salads  / Salad Love

Welke salade lijkt jou het lekkerst en welke ga jij sowieso uitproberen?

Bron, bron