Lifestyle

14 dingen die je moet weten voordat je met een hondenuitlaatservice begint

Honden zijn fantastisch! Girlscene’s Renée is een echte hondenliefhebber. Af en toe komt er wel eens een hond binnen op de redactie en dan moet Renée echt even knuffelen. Lief! Een steeds populairder baantje is het uitlaten van honden. Dit kan klein beginnen, maar uiteindelijk eindigen als een serieuze baan. Overweeg jij om te starten met een hondenuitlaatservice? Dan zou je deze dingen écht moet weten.

Ben jij een echte hondenliefhebber? Dan zou dit best weleens jouw droombaan kunnen zijn. Vergeet niet dat er aan elke baan ook nadelen zitten, maar meestal wegen de voordelen veel zwaarder mee. Na het lezen van dit artikel ben je in ieder geval op de hoogte van het leven van een hondenuitlater. 

1. Een succesvol hondenuitlater word je niet zomaar
Helaas, er gaat heel veel tijd en energie in zitten. De kans bestaat dat er al een succesvolle, of meerdere, hondenuitlater bij jou in de buurt is en ook is het lastig om jouw ”bedrijfje” aan te bieden bij hondeneigenaren. Wat kun je hier het beste aan doen? Hang flyers op in supermarkten en ga naar plekken toe waar veel mensen hun hond uitlaten. Vertel waar je mee bezig bent en wie weet kun je op deze manier klanten krijgen.

2. Je gaat het waarschijnlijk niet eens zijn met de baasjes
Je krijgt sowieso te maken met baasjes die een hond hebben, maar er zelf helemaal geen tijd voor hebben. Of baasjes die zelf totaal geen aandacht schenken aan hun hond(en). Dit vind jij totaal niet oké, maar dit is nu eenmaal hoe het is. Laat het los en ga verder met jouw goede service! Mocht er echt sprake zijn van mishandeling of verwaarlozing, dan kun je altijd aan de bel trekken.

3. Zorg voor de basiskennis
Waarschijnlijk weet je al wel wat over honden, maar het is belangrijk als je ook wat medische kennis hebt over honden. Lees eens een boek over honden of vraag een dierenarts of andere hondenuitlater om tips en advies. Ben je op zoek naar leuke natuurgebieden om met de honden naartoe te gaan? Lees dan dit artikel.

4. Het wereldje van de hondenuitlaters is erg competitief
Zoals hierboven ook al werd gezegd, zijn er vaak al meerdere uitlaatservices actief bij jou in de buurt. Zorg er daarom voor dat jouw bedrijf uniek is. Geef er een persoonlijke draai aan en zorg dat je de interesse wekt van mensen. Waarom zouden zij jou moeten kiezen en niet een andere uitlaatservice? Veel uitlaatservices geven na afloop een korte ‘reflectie’ op hoe het uitlaten is verlopen. Wat hondenbaasjes graag willen zien is een uitgebreide reflectie in plaats van een korte. Dit kan net het verschil maken waardoor zij voor jouw diensten kiezen.

5. Zorg dat je alles goed geregeld hebt
Als je net bent begonnen met je uitlaatservice denk je waarschijnlijk niet aan het afsluiten van een verzekering. Toch is het heel erg belangrijk om dit wel te doen. Stel je voor, je bent aan het wandelen met een paar honden en één van de honden zat, blijkbaar, niet goed aan zijn tuigje vast, ontsnapt en wordt aangereden. Had je nou maar een verzekering afgesloten! Dit wil je absoluut niet meemaken. Als dit gebeurt en je hebt niks qua verzekering dan kun je een goedlopende uitlaatservice waarschijnlijk vergeten. Behandel het bedrijf alsof het een goedlopende, grote organisatie is. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan.

6. Vergeet niet dat je vooral de baasjes tevreden moet houden
De honden zijn natuurlijk het leukste onderdeel van je werk, maar vergeet niet dat je ook veel te maken krijgt met de baasjes. Deze kunnen nogal lastig en veeleisend zijn, dus zorg dat je hier op voorbereid bent. Je bent begonnen met het werk omdat je, waarschijnlijk, helemaal crazy bent van honden. Hondenbaasjes kunnen soms lastig zijn, maar je hebt ook baasjes waar je vrijwel nooit iets van hoort. 

7. Bereid jezelf voor op vreemde verzoekjes van de hondenbaasjes
Sommige honden mogen alleen water uit flesjes, andere honden hebben voor elke weersomstandigheid een ander ‘jasje’ en dan heb je ook nog die hond die alleen high class vlees mag eten. Ja, sommige hondenbaasjes behandelen hun honden alsof het hun kinderen zijn en geef toe, als je zelf een hond hebt of zou hebben zou je dit ongetwijfeld ook doen. Er is op zich niks mis met deze verzoeken, maar zorg er wel voor dat je goede afspraken maakt met de baasjes. Je kunt immers niet zelf naar de duurste slagerij gaan om vervolgens de duurste steak te kopen voor die ene hond.

8. Je bent ongeveer 90% van de tijd bezig met de lijnen uit elkaar houden
Wanneer je 6 honden aan het uitlaten bent, heb je dus 6 lijnen in je handen. Zorg er maar eens voor dat die niet continu door elkaar heen gaan. Wanneer je in een park bent of op een strand, mogen de honden soms los lopen. Doe dit overigens pas wanneer je bijna 100% zeker bent dat de honden niet weglopen. Het zou je maar gebeuren dat op je eerste werkdag bijna alle honden weglopen.

9. Houd de baasjes altijd op de hoogte wanneer nodig
Het vertrouwen van het baasje is het allerbelangrijkste. Zorg er daarom voor dat je de baasjes op de hoogte houdt. Nee, je hoeft ze natuurlijk niet te vertellen als hun hond weer eens gepoept heeft. Is een hond weggelopen? Bel het baasje dan zodra je erachter komt. Is de hond ziekjes? Bel dan ook meteen het baasje, zelfs als het eigenlijk al wat beter gaat met de hond. Het is belangrijk dat je een vertrouwensband ontwikkelt met de hondeneigenaars. 

10. De weersomstandigheden zijn bijna nooit perfect
Het kan keihard regenen, maar het kan ook zo warm zijn dat de honden bijna hun pootjes verbranden aan de tegels. Er zijn honden die echt niet naar buiten willen wanneer het koud is. Zorg dat je voorbereid bent op de weersomstandigheden. Regent het heel erg hard? Neem geen paraplu mee, maar kleed je aan in regenbestendige kleding. Meerdere honden én een paraplu vasthouden is niet gemakkelijk en dan moet je ook nog eens poep opruimen. Hmm, nee.

11. Je moet niet vies zijn aangelegd
Poep opruimen is vies? Als je een hondenuitlaatservice hebt denk je hier waarschijnlijk heel anders over. Sommige honden eten hun eigen poep op en zie dit maar eens te voorkomen. Het kan ook gebeuren dat een hond niet helemaal fit is en dan is het heel normaal om veel viezere dingen tegen te komen dan gewone poep.

12. Je krijgt gegarandeerd een band met de honden
Hier zit je misschien niet op te wachten, maar het gaat wel gebeuren. Je ziet de honden zo vaak, dat je een band met ze krijgt. Dit is natuurlijk heel fijn, maar het kan ook lastig zijn. Sommige honden komen misschien na een tijdje niet meer, of ze overlijden. Je kunt het hier best wel moeilijk mee hebben. Houd hier dus rekening mee wanneer je begint met een hondenuitlaatservice. Wanneer je moeite hebt met ‘afscheid’ nemen kan dit wel een moeilijk baantje zijn.

13. Mensen om je heen zullen je behandelen als een hondenfluisteraar
En daar is opzich niks mis mee. Je bent veel met honden en je weet, als het goed is, een hoop over de dieren. Zorg er wel voor dat mensen er van op de hoogte zijn dat jij geen dierenarts bent. Je hebt een hoop kennis, maar een dierenarts ben je zeker niet. Wanneer mensen medische vragen gaan stellen, of vragen waar je absoluut het antwoord niet op weet: stuur ze dan altijd door naar een expert.

14. Veel mensen zullen je bevooroordelen
”Een hondenuitlaatservice doe je toch maar tijdelijk.” Eh, hoezo?! Er zijn veel bewijzen dat je een uitlaatservice uit kunt laten groeien tot een groot en goedlopend bedrijf. Laat niemand jouw droom verpesten en ga ervoor!

Wat vind jij van deze baan? Zou jij wel hondenuitlater willen zijn?

Bron, bron

Must reads 👀