Lifestyle

5 dingen die je moet doen na het halen van je rijexamen

Je hebt eindelijk je rijbewijs en na al die lange uren met je instructeur in de auto mag je nu eindelijk zelf gaan rijden. Maar dan kom je erachter dat het toch iets heel anders is om alleen in de auto te zitten dan wanneer er een specialist naast je zit. O help, nu moet je het allemaal zelf doen. Geen nood, na het lezen van deze tips ben jij er helemaal klaar voor. 

De eerste keer dat je alleen in de auto zit is retespannend. Op je rijexamen moest je ook alles zelf doen, maar het gevoel dat er iemand naast je zit die bij gevaar kan ingrijpen geeft toch rust. Nu moet je ineens zelf al het verkeer om je heen in de gaten houden en heb je de volledige verantwoording. Zoals we al zeiden: spannend! Met deze tips kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op het rijden na je rijexamen. 

Wennen
Tijdens je rijlessen heb je altijd in dezelfde auto gereden. Maar iedere auto rijdt  anders en daarom is het belangrijk om te wennen aan de auto waar je voortaan in rijdt. Dit kan de auto van je ouders zijn, maar misschien heb je wel een eigen auto. Rijd samen met iemand die je vertrouwt naar een afgelegen terrein en ga gewoon oefenen. Rondrijden, achteruit inparkeren, fileparkeren… Oefen met de koppeling en raak gewend aan de vorm en grootte van je auto. 

De weg op
Als je je goed voelt in de auto kun je lekker gaan rondrijden en dit moet je ook vooral veel doen. Ga via kleine wegen naar de snelweg, probeer zoveel mogelijk rotondes te pakken en parkeer een paar keer op een willekeurige plek. Vind je het zonde om doelloos rond te rijden? Je moeder heeft vast nog wel wat boodschappen die gedaan moeten worden en daarna kun je voor taxi spelen. Ga het liefst ook een paar keer in het donker de weg op. Als blijkt dat je iets nog eng vindt alleen, zoals de snelweg, zorg dan dat je gelijk actie onderneemt. Ga samen met iemand de snelweg op en doe het zoveel mogelijk. Wachten en uitstellen is een slecht idee omdat je angst dan alleen maar groter wordt. Straks durf je helemaal niet meer! 

TomTom stress
Bang om met de auto te verdwalen? Kijk of je navigatie kunt downloaden op je telefoon of investeer in een losse navigatie. Ook het rijden met een navigatie moet je oefenen, omdat je én je ogen op de weg moet houden én je de navigatie in de gaten moet houden. Multitasken! Maar het is wel een fijn gevoel dat de navigatie je door lastige situaties heen kan loodsen. En je weet dat je altijd thuis kunt komen, dat is ook wel fijn.

Wegenkaart
Het klinkt onwijs saai, maar het is handig om in ieder geval de grote wegen die door Nederland gaan uit je hoofd te leren. Als je navigatie dan uitvalt weet je in ieder geval welke weg je kunt nemen om in de buurt van je huis te komen. Daarnaast herken je het sneller wanneer je fout rijdt en is het makkelijker om in te schatten hoe lang je onderweg bent naar een plaats. 

Zoveel mogelijk auto’s 
Probeer zoveel mogelijk verschillende auto’s te rijden. Probeer bijvoorbeeld eens een stuk in een busje te rijden of juist in een kleine auto. Iedere auto rijdt anders: de één heeft een sterkere moter, de ander een langere voorkant. Door in zoveel mogelijk auto’s te rijden doe je lekker veel ervaring op. Nog iets wat interessant is om te proberen is een automaat. Mocht je echt een stresskop zijn in de auto is dit misschien wel een fijne vorm van rijden. Je hoeft je op één aspect minder te focussen en dat geeft rust. 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste tips?

Beeld: iStock