Food

Te gekke vegetarische hamburger recepten om zelf uit te proberen

Hoe lekker is het om af en toe in een grote, sappige burger te bijten? Veel vegetariërs kunnen waarschijnlijk met gemak een paar dingen opnoemen die lekkerder smaken, maar over het volgende zijn zowel meat lovers als vegetariërs het eens: vegetarische burgers zijn hartstikke lekker! Lees snel verder voor een paar recepten die echt het proberen waard zijn.

 

 

Quinoa burgers met zoete aardappel frietjes, gekarameliseerde uitjes en Gruyère

Ingrediënten voor 4/5 burgers:
2 bekers gekookte Quinoa
1 beker geplette cannellinibonen
½ beker broodkruimels
1 groot ei, een beetje geklopt
1 teen geraspte knoflook
1 theelepel chillipoeder
½ theelepel zout
½ theelepel peper
¾ beker geraspte kaas
3 eetlepels olijfolie
4 gebakken eieren

Zoete aardappelfrietjes:
4 medium zoete aardappels, in dunne reepjes gesneden
½ theelepel chillipoeder
Zout en peper
4 eetlepels olijfolie

Stap 1: Meng in een bakje de quinoa, gestampte cannellinibonen, broodkruimels, het ei, de knoflook, chilipoeder, zout en peper.
Stap 2: Mix het goed en meng het dan met de geraspte kaas. Maak hier vervolgens 4-5 gelijkvormige burgers van.
Stap 3: Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de gesneden zoete aardappelen in een grote bak en doe hier olie, chilipoeder, zout en peper bij.
Stap 4: Verdeel ze over een bakplaat en bak ze voor 15-20 minuten en bak ze voor dezelfde tijd aan de andere kant.
Stap 5: Bak nu de quinoa burgers in olijfolie totdat ze aan beide kanten goudbruin zijn – ongeveer 5 minuten per zijde. Tijdens de laatste minuut kun je de Gruyère kaas toevoegen en wacht totdat de kaas is gesmolten.

 

 

Gegrilde aubergine halloumi pesto burger

Ingrediënten voor 4 burgers:
1 medium aubergine
¾ eetlepel olijfolie
¾ theelepel balsamicoazijn
¼ theelepel Italiaanse kruiden
Zout en peper
113 gram halloumi
4 medium hamburgerbroodjes
4 theelepels pesto
Mayonnaise (optioneel)
2 slabladen, door de helft gesneden
1 grote tomaat, in 4 plakken gesneden

Stap 1: Snijd de aubergine in dikke ronde plakjes.
Stap 2: Klop de olijfolie, balsamicoazijn, Italiaanse kruiden, zout en peper.
Stap 3: Giet de geklopte ingrediënten over de aubergineplakjes en meng ze goed.
Stap 4: Snijd de aubergine in dikke plakken. Doe de aubergineplakjes onder de grill en grill ze aan beide kanten 6 minuten.
Stap 5: Grill de plakken halloumi aan beide kanten, ongeveer 2 minuten aan elke kant.
Stap 6: Doe op één helft van een hamburgerbroodje een plak aubergine, daarna halloumi en vervolgens 1 theelepel pesto. Maak het af met tomaat en sla en doe de andere helft van het broodje erop.
 

Mini vegetarische burgers met tomaat

Ingrediënten:
3 tomaten
1 eetlepel olijfolie
¼ kleine rode ui, in ringen
3 vegetarische burgers uit de supermarkt
1 plak Gruyère kaas
Snufje zeezout

Stap 1: Neem 3 tomaten, snijd de onderkant eraf en halveer ze.
Stap 2: Verhit olijolie in de pan en grill de tomaten aan beide kanten met de uienringen 5 minuten lang.
Stap 3: Grill je vegetarische burgers en laat de kaas erop smelten. Zorg ervoor dat ze tussen de twee tomaathelften passen, dus snijd ze iets kleiner als het niet past. 
Stap 4: Zet nu de burgers in elkaar en sprenkel er een beetje zout overheen. Klaar!
 

Aubergine hummus burger

Ingrediënten:
Olijfolie
4 plakken aubergine
½ theelepel paprika
½ theelepel knoflookpoeder
2 theelepels oregano
½ theelepel zout
¼ theelepel peper
2 hamburgerbroodjes
Slablaadjes
Rode ui in plakjes
Hummus
Tomaat

Stap 1: Besprenkel de aubergineplakken met zout en laat ze 30 minuten staan, dep ze dan droog.
Stap 2: Roer in een klein bakje 2 eetlepels olijfolie, paprika, knoflookpoeder, oregano, zout en peper.
Stap 3: Verhit een pan en kook de aubergineplakken 3-4 minuten per zijde. Toast of grill de hamburgerbroodjes.
Stap 4: Doe er sla, uiringen en aubergineplak op en smeer hier zoveel hummus als je wilt op. Doe er nog een aubergineplak overheen, een plakje tomaat en de bovenste helft van je hamburgerbroodje.
 

Portobello burgers

Ingrediënten:
2 bekers portobello champignons
2 bekers zware bonen, afgespoeld en uitgelekt
3 XL eieren, geklopt
1 beker broccoli, in stukjes gehakt
½ beker rode ui, in stukjes gehakt
½ beker broodkruimels
2 eetlepels knoflook, in stukjes gehakt
¾ beker geraspte Parmezaanse kaas
Olijfolie

Stap 1: Doe 1 beker zwarte bonen in een grote kom en stamp dit fijn met een stamper.
Stap 2: Voeg de champignons toe, de rest van de bonen, broccoli en knoflook. Meng dit allemaal goed.
Stap 3: Voeg de eieren, kaas en broodkruimels toe en zet dit apart terwijl je 2 eetlepels olie verhit.
Stap 4: Gebruik vochtige handen en neem een halve beker van je mengsel in je hand, waar je vervolgens een burger van maakt. Voeg als de structuur niet vast genoeg is meer broodkruimels toe. 
Stap 5: Doe de burgers in de olie en en bak ze 3-5 minten aan beide kanten of totdat ze goudbruin zijn en een korst hebben. Serveer met hummus, guacamole of steak saus.

Hier zijn nog een paar videorecepten waar je iets aan hebt:

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

En één voor alle Jim Chapman fans:

Watch on YouTube

Wat vind jij van vegetarische burgers?

Bron, Bron, Bron, Bron, Bron