Lifestyle

Is zetmeel voor jou een boosdoener?

Je praat er misschien liever niet over, maar soms lijkt het niet zo lekker te gaan met je darmen. Het is ook lastig als je niet precies in een van de bestaande hokjes past, zoals glutenallergie – hartstikke frustrerend is als je er iets aan wilt doen. Lees snel verder als je denkt dat een zetmeel intolerantie weleens de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn!

Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose; suiker. Het komt voor in aardappels, peulvruchten, granen (zoals tarwe, mais en rijst), graanproducten, snacks en bewerkte voedingsmiddelen zoals koekjes, zuivel en zelfs chocola. Bijna alles wat lekker is dus! In je lichaam wordt zetmeel omgezet in suiker en omdat suikers gaan gisten, begint voor sommige mensen hier het probleem. Wat er dan kan gebeuren is dat je een overproductie van gisten en slechte bacteriën in de darm krijgt.

De symptomen
Als je lichaam niet zo goed tegen zetmeel kan, is het mogelijk dat je vaak slaperig bent na het eten, je moeilijk kunt concentreren, winderig bent of een opgeblazen gevoel hebt na het eten. Andere veel voorkomende klachten: constant honger hebben, een buik die er opgeblazen uitziet, vaak moe zijn, weinig energie hebben, moeite met slapen hebben, constant zoete cravings hebben en het toenemen van je gewicht. De oplossing? Het zou het geen kwaad kunnen om tijdelijk wat suikers uit je leven te schrappen en te kijken of het een verschil maakt.

Minder suikers
Dingen die handig zijn om tijdens deze periode te vermijden zijn: alle koolhydraten (behalve groenten), bonen, peulvruchten, melk, yoghurt, ijs, huttenkäse, frisfrank (ook de lightvarianten), honing en andere zoetstoffen zoals stevia, bewerkte vleesproducten en alcohol.
Dingen die je wel gerust kunt eten zijn: eieren, kaas, vlees, alle groenten, vis en schelpdieren, noten en notenpasta’s (hoera voor pindakaas!), alle oliën en suikervrije sauzen zoals mosterd en mayonnaise, specerijen en kruiden. Verder is het belangrijk om geen honger te krijgen, zorg dus altijd dat je een gezonde snack klaar hebt liggen terwijl je dit aan het testen bent.

Stress
Het is belangrijk om te onthouden dat stress ook veel invloed kan hebben op de werking van je darmen. Vergelijk maar eens hoe je maag voelt de dag voor een belangrijke toets en als je vakantie hebt. Meestal toch net even anders! Het is dus sowieso beter om niet gelijk dramatische conclusies te trekken en al helemaal niet om jezelf op een streng dieet te zetten. Het is namelijk hartstikke belangrijk om al je voedingsstoffen binnen te krijgen iedere dag. Als je greep probeert te krijgen op stress door dingen als meditatie en sporten, doet wat je leuk vindt en voldoende rust en slaapt, ben je vaak al een heel eind op weg.

Zit jij soms met vervelende darmklachten waar je geen raad mee weet?