Lifestyle

5 tips om zelfverzekerd een presentatie te geven

Spreken in het openbaar staat voor veel mensen in hetzelfde rijtje als achtervolgd worden door een wild dier, iets afschuwelijks moeten eten en nog veel meer ongemak. Vaak gaat dit ook gepaard met stotteren, zweten en natuurlijk de gevreesde complete blackout. Lees snel verder voor presentatie motivatie als je er beter mee wilt leren omgaan!

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit betekent natuurlijk niet dat je als een robot de complete presentatie uit je hoofd moet gaan leren, zodat je hem vervolgens zonder een greintje emotie opdreunt. Wat het wel betekent: dat je je goed inleest over datgene waar je over moet praten. Het liefst is dit iets wat je zelf interessant vindt. Zorg ervoor dat je weet welke booschap je wilt overbrengen, hoe laat je er van tevoren wilt zijn en welke dingen je wilt meenemen. Wat ook hoort bij de voorbereiding: proberen genoeg te slapen de dag van tevoren en voldoende water drinken.

Uiterlijk
Ga je een presentatie geven? Dan is dit is een moment om iets meer tijd aan je uiterlijk te besteden. Waarom? Vaak voel je je een stuk beter als je moeite hebt gedaan om jezelf klaar te maken. Het belangrijkste is dat het je zelfverzekerd laat voelen! Ga niet rode lippenstift dragen als je dat normaal gesproken niet doet en je je daar eigenlijk vooral ongemakkelijk door voelt. Kies wat voor jou werkt, doe een lekker geurtje op en knallen!

Herhalen
Als je wilt dat je verhaal voor zowel jou als je publiek extra duidelijk is, is het belangrijk om te onthouden dat dingen herhalen één van de beste dingen is die je kunt doen. Laat je publiek weten wat ze kunnen verwachten, vertel je verhaal zo kort en duidelijk mogelijk en vat het allemaal nog een keer samen aan het einde van de presentatie.

Contact met publiek
Het is verleidelijk om te doen alsof je publiek niet bestaat en je eigenlijk tegen een anonieme massa staat te praten, maar meestal voel je je juist op je gemak als je dat niet doet en echt contact maakt met een paar mensen tegen wie je het verhaal vertelt; je hebt dan meer het gevoel dat ze normale mensen zijn, net zoas jij. Vergeet tenslotte niet om enthousiast te zijn, want dat werkt aanstekelijk.

Improviseer
Onthoud dat als je een fout maakt, dit niet het einde van de wereld is. Je hoeft je niet te verontschuldigen als je een foutje maakt – je kunt beter net zoals bij een theatervoorstelling aan het motto the show must go on denken en zo natuurlijk mogelijk doorgaan. Het is ook beter om iets langzamer en rustiger te praten, met voldoende pauzes en niet alles in sneltreinvaart af te gaan.

Hopelijk heb je nu iets waar je mee aan de slag kunt gaan de volgende keer dat je de paniek voelt als je een presentatie moet geven.

Hoe ga jij om met presentaties?