Stijlboek

Fashion door Redactie

Steeds vaker hoorde ik over het fenomeen "stijlboek". Een knipselboek vol met inspirerende foto's en plaatsen over mode, stijl, beauty, modellen, trends et cetera. Ik vroeg drie meiden (Melissa, MyQue en Cassandra) over hun stijlboeken.

Jij hebt dus een stijlboek. Hoe ben je ermee begonnen?
Melissa: Ik knipte best vaak plaatjes uit tijdschriften en ik zag ook op internet beroemde mensen met leuke kleding aan. Omdat het anders zo'n zooitje werd, heb ik een plakboek gekocht en alle plaatjes erin geplakt, met de naam van degene op de foto erbij.
MyQue: Ik lees erg veel tijdschriften,maar kon ze nooit weggooien. De stapels lagen op een gegeven moment rijen dik onder mijn bed. Ruim twee jaar geleden wilde ik een stapel oude tijdschriften weggooien. Maar het leek me zonde om leuke artikelen weg te gooien. Toen ik die magazines aan het doorspitten was, kwam ik ook een hoop spulletjes tegen die helemaal mijn smaak waren. Uiteindelijk had ik een hele stapel knipsels, die ik eerst op A3-vellen plakte. Ook dat werd er niet echt minder opgeruimd van. Daarom heb ik een dummyboek bij de Hema gekocht.
Cassandra: Ik had stapels tijdschriften thuis liggen, echt een heleboel, dus ook een enorme chaos. Daarom dacht ik; 'waarom haal ik niet alles wat ik leuk vind eruit, en doe ik dit samen in een soort eigen boek'. Dit werd dan mijn eigen stijlboek.

Hoe ziet jouw stijlboek eruit: heb je een speciaal thema of plak je er alles in?
Melissa: Ik plak gewoon alle foto's door elkaar, en niet allemaal recht maar ook schuin, zodat het er wat leuker uit ziet.
MyQue: Mijn stijlboek is echt een allegaartje, alles staat door elkaar en alles behalve op thema. Ik maak het ook puur voor mezelf, dus het hoeft ook niet zo netjes te zijn. Ik plak zowel leuke kleding, schoenen en accessoires als kleine artikeltjes, mooie advertenties en grappige of toepasselijke zinnen in.
Cassandra: Ik heb geen echt thema in mijn stijlboek, maar alles heeft wel te maken met mode of beauty. Andere dingen doe ik in een aparte map. Zoals het patroon van de Percy Irausquin-jurk die je bij de Glamour kreeg vorig jaar.

Hoe kom je aan de plaatjes?
Melissa: De plaatjes heb ik uit tijdschriften als ElleGirl, CosmoGirl & Stars. De andere plaatjes zijn van het internet, ik haal ze van Google of fansites, en ook van Girlscene.
MyQue: Uit alle tijdschriften die ik koop, van de Flair tot de Avantgarde en ook buitenlandse tijdschriften. Ik heb heel veel tijdschriften lang bewaard, maar ik deed er nooit iets mee. Nu verknip ik ze allemaal. Ook bewaar ik leuke plaatjes die ik vind op Internet. Die print ik regelmatig uit.
Cassandra: De plaatjes komen uit alle tijdschriften die ik hier had liggen. En heb nog niet alle tijdschriften doorgezocht naar geschikte plaatjes. Heb namelijk ElleGirls, CosmoGirls, Celebrity's, StarStyles, een paar Cosmopolitans en alle Glamours. De Glamours gebruik ik op dit moment niet.

Waarom zouden andere meiden ook een stijlboek moeten maken, wat is er zo leuk aan…?
Melissa: Het leuke aan een stijlboek is.. dat het gewoon leuk is, haha! Je haalt er inspiratie uit, je ziet hoe anderen kledingstukken combineren.. Het is ook overzichtelijker dan plaatjes in een bakje of op losse vellen papier plakken.
MyQue: Ik vind het lekker om mee te ontspannen na een drukke week of om te doen op een saaie avond. Ik kijk regelmatig in mijn boeken, en kruis zelfs aan wat ik inmiddels heb gevonden. Zo is het dus ook een heel persoonlijke wishlist. En je hebt geen last meer van stapels tijdschriften onder je bed!
Cassandra: Het is gewoon echt enorm verslavend. En in het boek vat je je eigen stijl samen eigenlijk. Zo kan je later terugkijken over wat je toen leuk vond en je eigen stijl 'ontwikkelen' en vastleggen.

De Stijlboeken

Melissa

MyQue

Cassandra