Food

De lekkerste gezonde alternatieven voor slecht eten

Je zit in een gigantische dip en je hebt een grote behoefte aan comfort food. Je kent het wel: waanzinnig lekker eten waar je heel erg trek in hebt. Helaas staat comfort food vrijwel altijd gelijk aan ontzettend ongezond eten. Wat zijn de beste alternatieven om op een gezonde manier tóch te kunnen genieten van comfort food? Girlscene zet de lekkerste en gezondste variaties voor jou op een rij.

# Pizza
Misschien wel één van de beste comfort foods aller tijden: pizza! Bij pizza denk je waarschijnlijk al snel aan een grote vette pizza, met een dikke bodem en een mega laag kaas eroverheen. Wanneer je nu echt pizza cravings hebt, maak dan eens zelf een gezonde pizza. Vervang de bodem door een bodem van bloemkool. Ja, echt waar. Er zijn online heel veel recepten te vinden voor bloemkoolpizza’s. De basis? Bloemkool, wat yoghurt, zout en Italiaanse kruiden. Je kunt de rest van de pizza gewoon beleggen zoals je zelf zou willen, maar als je er voor kiest om healthy te gaan, gooi de pizza dan niet vol met vette kaas en vlees zoals salami. Vervang dit bijvoorbeeld door kipfilet en mozzarella. 

# Gefrituurde kip
Oh my! Het water loopt je spontaan in de mond wanneer je denkt aan gefrituurde kip. Een lekker knapperig korstje en een heerlijk mals stukje kip. Ja, gefrituurde kip is een absolute favoriet, maar tegelijkertijd ook zo ongezond. Gelukkig is er een oplossing. Je gaat wel afscheid moeten nemen van de frituur, maar het is het waard! Wat heb je nodig? Kipfilet, kokosolie en amandelmeel. Je kunt er nog meer aan toevoegen, maar de basis blijft hierbij. Verwarm de oven voor op 200 graden en verhit kokosolie in een grote pan. Doe de kipfilet door het amandelmeel heen, je kunt eventueel wat kruiden toevoegen aan het meel, en bak de kip kort in de kokosolie. Doe de kip vervolgens in de oven voor ongeveer 10 tot 15 minuten en je gefrituurde kip 2.0 is ready to eat! 

# Hamburgers
Een heerlijke, grote hamburger met veel kaas en uiteraard veel saus. Af en toe is het helemaal oké om zo’n burger te eten, maar als je hamburger cravings iets vaker dan af en toe voorkomen kun je misschien beter een alternatief zoeken. Kies bijvoorbeeld voor een burger van zwarte bonen en quinoa. Deze burgers zitten vol met proteïnen en vezels. Als je helemaal gezond bezig wil zijn dan kun je de hamburgerbroodjes vervangen door een groot blad sla. Zwarte bonen, quinoa, komijn, zwarte peper, paprika en olijfolie is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Meng alle ingrediënten samen en maak er een burgertje van. 

# Frietjes
Het alternatief voor frietjes ken je misschien wel. Maak zoete aardappel frietjes. Snijd de zoete aardappel in stukken en besprenkel ze met wat olie en eventueel wat kruiden. Even in de oven en klaar! Je kunt de zoete aardappel frietjes ook onder de gril doen. Hier op de redactie zijn wij in ieder geval helemaal weg van dit alternatief!

# Pannenkoeken
Wil jij je, misschien wel saaie, pannenkoeken iets opleuken? Je kunt ervoor kiezen om Griekse yoghurt en fruit toe te voegen om het geheel wat voedzamer en gezonder te maken, maar je kunt ook gezondere pannenkoeken maken. Het enige wat je nodig hebt zijn bananen, eieren en eventueel wat havermout. Voeg dit aan elkaar toe, ongeveer twee eieren per banaan, en roer het geheel tot je een gladde mix hebt. Bak het in de pan en je hebt heerlijke en gezonde pannenkoeken.

# Appeltaart
Nog zoiets wat overheerlijk is: appeltaart. En dan het liefst de variant uit oma’s keuken. Wil jij appeltaart eten zonder je er schuldig over te voelen? Denk de bodem dan weg en gebruik een (uitgeholde) appel als bodem. Maak de vulling van een appeltaart zoals je dit normaal ook zou doen en doe dit vervolgens in een appel. Heel makkelijk, lekker en ook nog eens een stukje gezonder.

# IJs
Zeg je comfort food, dan zeg je ijs. Heel veel romig ijs, heerlijk! Een makkelijke en ook nog eens super lekker alternatief voor het ‘gewone’ romige ijs is zelfgemaakt bananenijs! Neem een aantal bananen, het liefst rijpe bananen, schil deze en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes vervolgens in de vriezer en laat het minstens 6 uur in de vriezer staan. Vervolgens doe je de bevroren stukjes banaan in de blender en je blendt net zo lang tot je een gladde mix hebt. Je kunt eventueel wat melk of water toevoegen. Doe de mix nu in een bakje of kom en zet het nog even terug in de vriezer. Na ongeveer een half uur is je bananenijs klaar om opgegeten te worden!

# Popcorn
Nee, hier geen speciale dingen die je toe moet voegen, maar gewoon popcorn. Maak de popcorn wel zelf, want zo ben je er 100% zeker van dat er geen suikers of te veel zout aan toegevoegd is. 

Vergeet niet dat het af en toe helemaal niet erg is om ongezond te eten. Het belangrijkste is dat je een goede balans hebt tussen ongezonde voeding en gezonde voeding. Het is niet de bedoeling dat je elke dag heel vet of heel erg eten eet, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk en gewoon lekker om af en toe eens flink te zondigen.

Wil je meer lezen over lekkere en gezonde snacks? Lees dan dit artikel.

Wat is jouw favoriete comfort food?

Bron, bron

Must reads 👀