Lifestyle

9 tips om als starter een huis te kopen

Een huis kopen op jonge leeftijd? Het is niet zo eng als je denkt! Hoe leuk is het om je eigen paleisje te hebben waar je mee mag doen wat je wilt? En op lange termijn biedt kopen nog veel voordeel ook. Maar wanneer kun je een huis kopen en waar begin je je zoektocht? Girlscene beantwoordt vragen en geeft tips!

Een huis kopen is niet iets dat je zomaar even doet. Het is belangrijk dat je goed hebt nagedacht of je het wel echt wilt, of dat liever nog een tijdje blijft huren. Klaar om samen of alleen de grote stap te maken? Dan is dit artikel een mooi begin!

Waarom zou je kopen? 
Het grote voordeel aan kopen is dat je geld aflost aan de bank: het huis wordt steeds een beetje meer van jou. Het huis is natuurlijk geld waard en op deze manier bouw je kapitaal op. Bij huren betaal je iedere maand geld aan je huisbaas, maar het huis wordt nooit van jou. Wanneer je studeert of van plan bent om ergens maar een jaar of twee te wonen is dat natuurlijk helemaal niet erg! Maar als je klaar bent om je langere tijd aan een huis te binden, kan kopen een goede optie zijn. 

Wanneer kun je kopen? 
Om een huis te kopen moet je (hoogstwaarschijnlijk) geld van de bank lenen. De bank wil garantie dat jij dit geld kunt terugbetalen. Banken willen dat jij (of je partner) een vast contract hebt of een intentieverklaring. Dit laatste houdt in dat je werkgever verklaart dat je binnenkort een vast contract krijgt. Daarna wordt er naar de inkomsten gekeken: verdien je genoeg? Hoeveel kun je lenen? Er zijn sites die je hiermee helpen.
Kortom, je kunt dus kopen wanneer je een vaste baan hebt en genoeg verdient. 

Waar begin je?
Je weet dat je een huis wil kopen, alleen of met je partner. Waar begin je je zoektocht? En wat moet je allemaal regelen?
Het is handig om eerst een gesprek aan te gaan met je hypotheekadvisieur: zodra je weet hoeveel geld je waarschijnlijk kan lenen, weet je ook naar welke huizen je kunt gaan kijken. Daarna is het zoeken! Funda en Jaap ken je misschien wel, maar ook bij makelaars voor de ramen hangen vaak huizen en ook via Marktplaats vind je van alles. 

Een makelaar kiezen
Je kunt zelf beslissen of je een makelaar wilt. Voor de officiële stukken heb je er sowieso een nodig: taxeren en stukken voor de notaris bijvoorbeeld. Maar of je iemand wil die voor je onderhandelt is je eigen keuze. Er zijn sites als Dennis de Makelaar die je alles zelf laten doen, maar voor expertise is een makelaar wel verstandig. Het nadeel is wel dat je dan ook meer betaalt! Kies een makelaar waar je je goed bij voelt, eentje die zijn of haar afspraken nakomt en die je geduldig alles uitlegt. Bij het kopen van een huis kun je niet genoeg vragen stellen, dus doe dit ook! Het kan best wel overweldigend zijn om bij iemand binnen te stappen die voor jou een goede deal moet maken. Vraag gewoon om uitleg bij elke stap die neemt, een goede makelaar zal dit geduldig aan je uitleggen. 

Bezichtigen
Je makelaar zal je hierin ondersteunen, maar als je zelf gaat hebben wij nog wat tips! 
– Ga altijd overdag! ‘s Avonds bij kaarslicht ziet alles er beter uit.
– Neem (de tweede keer) iemand mee met klus-ervaring. Die kan je vaak wel vertellen of je plannen om de boel te verbouwen realistisch zijn.
– Als je twijfelt aan de staat van het huis kun je een inspectie laten uitvoeren. Beter nu iets meer uitgeven, dan een verkeerd huis kopen!
– Schrijf dingen op: vaak heb je de neiging om de nadelen te vergeten wanneer je helemaal dol bent op een huis. Maar helemaal in de onderhandelingen zijn die “nadelen” wel belangrijk!
– Neem een centimeter mee zodat je eventueel dingen kunt opmeten.
– Vraag gerust en schaam je niet. Wanneer is de badkamer voor het laatst verbouwd? Van welk materiaal is de vloer? Welke muren zijn draagmuren en welke niet? Dat wil je allemaal weten!

Kopen maar!
Jij wilt het huis, je partner ook: hoera! Nu wordt het een hoop regelen. Je zult een heleboel documenten moeten verzamelen en op sturen. Wat allemaal precies krijg je van de bank te horen, maar denk aan een werkgeversverklaring, loonstroken etcetera. Met de billen bloot, want de bank wil alles van je weten! Dan zullen ze bepalen of de hypotheek wordt goedgekeurd en of je het huis dan echt kunt gaan kopen. Spannend! Nu mag je officieël gaan dromen over de inrichting! 

Algemene tips:
– Wees niet bang om te vragen. Zowel bij de hypotheekadviseur als bij de bank zul je je misschien een beetje “dom” voelen: zoveel termen die nieuw voor je zijn! Maar dat heeft iedereen, op welke leeftijd dan ook. Het is een apart wereldje en je zult zelf om opheldering moeten vragen. 
– Laat je niet onder druk zetten. Niemand dwingt je om nu te beslissen of je een huis wilt of niet. Neem alle tijd die je nodig hebt.
– Ga gerust 3 of 4 keer kijken bij een huis voordat je een beslissing neemt.

Heb jij nog tips voor de huizenjacht?

Must reads 👀