Lifestyle

De beste tips om je examenstof te leren

Stapels boeken, examenbundels en samenvattingen die je over een paar weken uit je hoofd moet kennen… voordat je jouw middelbare schoolcarrière afsluit moet je eerst nog eindexamen doen. Hoe ga je al die bergen leerstof waar geen einde aan lijkt te komen in je hoofd stampen? Girlscene geeft tips zodat jij straks gaat knallen op je examen! 

Verdeel de stof in stukjes
Het is allereerst slim om per vak maar maximaal één hoofdstuk per dag te leren. Op deze manier onthoud je de stof veel beter dan wanneer je op het laatste moment tien hoofdstukken in je hoofd moet stampen. Maak een planning waarin je één hoofdstuk (per vak) per dag intensief leert. 

Intensief leren
Je herkent het misschien wel: je leest een stuk van de stof en tien minuten later weet je er al niks meer van. Wil je dat wat je leert ook echt begrijpen, dan zul je er intensief mee aan de slag moeten gaan. Hoe doe je dat? Begin met het lezen en samenvatten van het hoofdstuk. Voor vakken als wiskunde en scheikunde ben je daar waarschijnlijk niet lang mee bezig, maar het is toch handig om te doen. Vervolgens maak je wat opdrachten, je mag nu nog spieken in je boek. Dus als je voor geschiedenis een naam of gebeurtenis niet meer weet: kijk in je boek en herhaal hardop voor jezelf wat het ook alweer was. Zo neem je het beter op.

Na het maken van de opdrachten lees je het hoofdstuk nog een keer, met extra aandacht voor de onderdelen die je net niet wist. Stamp jaartallen en formules nu echt in je hoofd! Als je hiermee klaar bent maak je een examenopdracht, zonder te spieken in je boek. Kijk deze kritisch na en markeer de onderdelen die je moeilijk vond. Vergeet niet na elk onderdeel een pauze van 10 minuten in te lassen!

Exacte vakken versus inzichtvakken
Exacte vakken zijn lastig te leren omdat het vooral veel doen is. Hoe leer je deze vakken dan? Door eindeloos te oefenen en door te vragen. Snap je ook maar een klein onderdeel van een som niet? Vraag om uitleg bij een klasgenoot of docent! Voor wiskundige problemen kan het ook fijn zijn om een stappenplan op te stellen: welke stappen neem je bij welk wiskundig probleem?

Ook inzichtvakken zijn pittig. Neem als voorbeeld aardrijkskunde. Het is bij dit vak belangrijk dat je de stof niet alleen kent, maar dat je het ook daadwerkelijk begrijpt. Je krijgt vooral opdrachten waarin je je kennis moet toepassen op een nieuwe situatie. Deze vakken leer je het beste door allereerst gewoon te stampen. Zorg dat je weet wat alle begrippen inhouden en dat je ze kunt uitleggen. Vervolgens ga je al deze begrippen aan gebeurtenissen, personen en landen linken. Maak een mooi overzicht en verbind alles met elkaar. Vervolgens maak je wat oefenopdrachten uit je examenbundel, die toetsen vaak ook je inzicht. Dan is het tot slot nog belangrijk dat je even uitzoomt en van een afstandje naar je leerstof kijkt. Leer ook het grote geheel en niet alleen de details! Het is belangrijk dat je niet alleen weet wat er gebeurt, maar ook waarom iets gebeurt. 

Praat erover
De allerbeste manier om te toetsen of je iets ook echt goed kent, is door het aan een ander uit te leggen. Ga samen met een klasgenoot om de tafel zitten en leg elkaar omstebeurt een onderdeel van de stof uit. Je kunt elkaar helpen als je in de knoop zit en je merkt gelijk met welke onderdelen je nog moeite hebt. Leren je klasgenoten liever zelf? Ga dan met iemand uit je gezin om tafel zitten en vertel over je leerstof. Zij kunnen ook kritische vragen stellen en houden je daarmee scherp. Deze methode is vooral geschikt voor vakken als economie, M&O, geschiedenis en aardrijkskunde. 

Proefexamens maken
Als je op de bovenstaande manier alle hoofdstukken hebt doorgewerkt kun je het beste afsluiten met een proefexamen. Vaak is dat een eindexamen uit voorgaande jaren, deze kun je vinden op Examenblad. Neem het proefexamen serieus, dus ga op een rustige plaats zitten en neem niet meer dan de officiële tijd. Tussendoor een pauze nemen mag natuurlijk wel, maar probeer het zo officieël mogelijk te houden, zo kun je jezelf echt toetsen. 

Na het maken van je proeftoets kijk je hem kritisch na. Waar zitten de meeste fouten? Schrijf dit op en neem dit nog eens door. Daarna is het belangrijk dat je ook aan je ontspanning denkt, want je hebt hard gewerkt!

Inspiratie nodig voor een relaxavondje? Lees dan dit artikel.

Hoe leer jij het beste? Alleen of met klasgenoten?

Must reads 👀