Lifestyle

Dit wist je nog niet over misofonie

Tegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze misofonie hebben. Bepaalde geluiden, die over het algemeen heel onschuldig zijn, kunnen gigantische irritatie opwekken. Bij sommige mensen is dit zelfs zo erg dat ze agressief worden of dat ze bepaalde plekken of activiteiten vermijden! Ik – Girlscene’s Lisa – heb ook last van misofonie en ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten.

Vaak denken mensen dat wanneer je misofonie hebt dat je dan last hebt van etende mensen. Helaas gaat misofonie veel verder dan dat. Wanneer je misofonie hebt kun je je ontzettend ergeren en irriteren aan bepaalde geluiden. Sommige mensen met misofonie hebben dit ook bij bepaalde bewegingen. Het kan zelfs zo ver gaan dat je er agressief van wordt en dat je bepaalde plekken gaat mijden omdat je deze situaties niet mee wil maken.

Doordat er nog maar weinig bekend is over misofonie is er het probleem dat je vaak niet serieus genomen wordt. Mensen in je omgeving denken dat je je aanstelt en artsen weten vaak niet goed wat ze ermee aan moeten. 

De volgende geluiden zijn vaak triggers voor mensen met misofonie:
– Ademen
– Smakken en slikken
– Kuchen en keelschrapen
– Fluiten of neuriën
– Iemands stem, lach of manier van praten
– Het klikken met een pen
– Typen op een toetsenbord
– Het tikken van een klok
– Het kraken van een chipszak of andere verpakking

Zoals je hier ook kunt lezen zijn dit allemaal alledaagse dingen die veel voorkomen. Niet iedereen heeft last van dezelfde geluiden, maar dit zijn wel de meest voorkomende.

De volgende bewegingen kunnen ook triggers zijn:
– Wiebelen met een voet, been, arm et cetera
– Frunniken aan haar
– Een bepaalde tic 

via GIPHY

Maar wat voelen mensen met misofonie in deze situaties?
Waarschijnlijk ken jij ook wel het gevoel van irritatie en ergernis. Als er bijvoorbeeld iemand in de trein een appel aan het eten is dan vind je dit niet het meest prettige geluid. Als je geen misofonie hebt kun je deze irritatie waarschijnlijk naast je neerleggen, maar wanneer je misofonie hebt dan is dit niet mogelijk. Nee, alle energie en aandacht gaat dan naar de irritatie toe en het wordt alleen maar erger. Concentreren op iets anders is niet meer mogelijk en je wil het liefst wegvluchten of de confrontatie aangaan met de persoon die de irritatie veroorzaakt.

Doordat alle aandacht en energie naar de irritatie gaat willen mensen met misofonie al snel gaan vluchten. Weg van de irritatie! Hierdoor ben je ook alweer snel geneigd om bepaalde situaties te vermijden. Een treinreis in de stiltecoupé? No way, maar tegelijkertijd kan een treinreis in een ‘gewone’ coupé al net zoveel irritatie opwekken.

Misofonie kan ook een grote impact hebben op het sociale leven. Je kunt je bijna continu gespannen voelen en ook kunnen concentratieproblemen een gevolg zijn. Het is heel vervelend dat veel mensen misofonie niet begrijpen. Er wordt vaak gedacht dat je je aanstelt en dat je er gewoon niet aan moet denken. 

Hoe weet ik of ik misofonie heb?
Het AMC in Amsterdam is wereldwijd het enige instituut dat én een diagnose kan stellen én effectieve therapie biedt. Ook zijn er online diverse testen te vinden waar je kunt testen of jij misofonie hebt. Je kunt een milde variant van misofonie hebben, maar een zware variant is ook mogelijk. Een online test kan jou meer duidelijkheid geven. Als je je misschien zorgen maakt of je wil meer duidelijkheid dan is het wel aan te raden om een arts te raadplegen. Er bestaat overigens geen medicijn tegen misofonie. 

Misofonie is een heel vervelende ‘aandoening’ waar je dus eigenlijk maar heel weinig aan kunt doen. Het is heel vervelend wanneer mensen denken dat jij je aanstelt dus hopelijk komt er snel meer duidelijkheid en meer begrip voor misofonie.

Wil jij meer lezen over misofonie of een online test doen? Bezoek dan deze website.

Heb jij misofonie of ken jij mensen die dit hebben?

Bron, bron