Food

Dit kan er gebeuren wanneer je stopt met het eten van zuivel

Misschien denk jij er soms ook weleens aan om te stoppen met het eten van zuivel. Het kan zijn dat je darmen niet altijd even gelukkig worden van jouw kaasverslaving of misschien wil je zelf wel gewoon eens proberen om niet meer zo veel latte macchiato’s te drinken. Zuivelvrij eten en drinken is lastiger dan je misschien denkt. In dit artikel lees je wat er kan gebeuren wanneer je stopt met het eten van zuivel.

Je kunt gewicht verliezen
Het is niet officieel bewezen, maar verschillende onderzoeken hebben wel laten zien dat je af kunt vallen wanneer je zuivelvrij gaat eten. In onwijs veel voeding zit zuivel verwerkt dus er blijven al snel weinig dingen over die je kan eten.

Je kunt aankomen in gewicht
In zuivel zitten vaak veel natuurlijke vetten en proteïnen. Deze zorgen er onder andere voor dat je lang een vol gevoel hebt. Wanneer je volledig zuivelvrij gaat eten ga je al sneller naar andere dingen grijpen. De kans bestaat dat je van deze dingen minder lang een vol gevoel hebt en dat je hierdoor sneller en meer gaat eten.

Je huid zal je dankbaar zijn
Of je acne hebt of alleen maar hier en daar wat puistjes, het nuttigen van zuivel kan de oorzaak zijn. Melk bevat onder andere hormonen zoals testosteron en je huid kan hier vettig van worden. En alle melk, zelfs de vetvrije en biologische variant, bevatten suiker en vet en dit zijn twee van de grootste vijanden als het gaat om puistjes en onzuiverheden.

Je moet meer spinazie gaan eten
Zuivel is een goede bron van calcium en dit is ook zeker iets wat belangrijk is voor je lichaam. Zoek daarom groentes die ook veel calcium bevatten zodat je een goede vervanging hebt. De volgende groentes bevatten veel calcium: spinazie, broccoli, kool, maar ook met de volgende voeding zit je goed: havermout, sinaasappels en witte bonen.

Je hebt minder tissues nodig
Het nuttigen van zuivelproducten kan een allergische reactie veroorzaken. Zuivel stimuleert de slijmproductie en dit komt een allergie nooit ten goede. Er is niet heel veel bewijs, maar veel mensen beweren toch minder last te hebben van een allergie wanneer zij minder tot geen zuivel nuttigen.

Je spijsvertering doet beter z’n werk
Je hoeft niet per se lactose intolerant te zijn om gevoelig te zijn voor lactose. De diagnose lactose intolerantie wordt eigenlijk maar weinig gesteld omdat er niet veel onderzoek naar gedaan wordt. Lactose gevoeligheid komt veel voor en er is dus zeker een kans dat ook jij hier last van hebt. Heb jij bijvoorbeeld veel last van gas in je buik, voel je je opgeblazen en hoor je rare geluiden in je buik, dan zou het best weleens kunnen dat je gevoelig bent voor lactose. Skip je het gebruik van zuivel? Dan zouden al deze problemen best weleens kunnen verdwijnen of verminderen.

Al je klachten kunnen erger worden
Zuivel kan darmklachten veroorzaken, maar in zuivel zitten ook veel probiotica. Die zorgen ervoor dat je spijsvertering juist goed zijn werk doet. Het skippen van zuivel kan dus ook spijsverteringsproblemen veroorzaken. Vervang je je zuivelbehoefte voor sojaproducten? Vergeet dan niet dat sojaproducten soms lastig verteerbaar zijn. Er zijn speciale supplementen die probiotica bevatten zodat je toch zuivelvrij kan eten zonder al te veel darmklachten te krijgen.

Denk goed na voordat je definitief met zuivel stopt, zoals je hierboven ook al kunt lezen kan het zijn dat je negatieve gevolgen mee gaat maken. Natuurlijk zitten er ook veel positieve kanten aan, maar het is misschien een goed idee om te starten met een paar dagen zuivelvrij eten. Zo kan je je lichaam rustig laten wennen aan de verandering en als je merkt dat het goed bevalt kun je het misschien uitbreiden. 

 
Gluten-, Tarwe- & Zuivelvrij kookboek /  Gluten- & Zuivelvrij kookboek

Zou jij zuivelvrij kunnen en willen eten? Waar houd jij rekening mee qua eten?

Bron, bron, bron