Health

7 redenen waarom HIIT beter is dan hardlopen

Bij cardiotraining denken we al snel aan hardlopen. Het liefste natuurlijk buiten in de frisse natuur, maar sommigen gaan het liefst lopen op de treadmill in de sportschool. Hardlopen voelt misschien wel als een verplichting en het kan zijn dat je nooit zin hebt om te gaan. Cardiotraining is natuurlijk belangrijk, maar heb je al wel eens gedacht aan een high-intensity interval training? In dit artikel lees je 7 redenen waarom HIIT misschien wel veel beter is dan hardlopen.

Het gevoel van je schoenen aantrekken, je hardloopkleding aan doen, de deur openmaken en de wijde wereld in rennen maakt veel mensen excited. Wij kunnen het ook heel goed voorstellen als je er helemaal niet van houdt. Dus daarom laten wij jou in dit artikel kennismaken met de High-Intensity Interval Training, ook wel HIIT genoemd. Waarom zou je moeten beginnen met HIIT en wat is HIIT precies? Aan het einde van dit artikel ben je volledig op de hoogte en ready to go.

Wat betekent HIIT nu eigenlijk? Simpel gezegd betekent het intervaltrainingen met een hoge intesiteit. Intervallen zijn korte periodes waarin je op hoge intesiteit traint. Deze periodes worden afgewisseld met (korte) periodes rust. Doordat je maar korte periodes heel hard je best moet doen ligt het niveau heel hoog. Het is de bedoeling dat je de oefening eigenlijk maar amper vol kunt houden. Deze manier van trainen is de beste manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Doordat de trainingen over het algemeen ontzettend zwaar zijn, is het niet aan te raden om vaker dan twee of drie keer per week een HIIT-workout te voltooien. 

Even een voorbeeldje: Je doet bijvoorbeeld een sprinttraining van 15-20 minuten. Dit is ook de meest gangbare tijd voor een HIIT-workout. Je loopt 60 seconden lang zo hard als je kunt, hierna kom je tot rust door 30 seconden te joggen. Dit is een goed voorbeeld van een HIIT en je kunt de workout helemaal zelf indelen. Nog een voordeel? Je kan eigenlijk overal een HIIT doen. Je hebt geen sportschool nodig en mega veel ruimte is ook niet direct een vereiste.

1. HIIT maakt je sterker
Hardlopen is heel goed voor je conditie en voor je hart, maar tijdens HIIT-workouts ben je eigenlijk je hele lichaam aan het trainen. Je lichaam wordt duidelijk sterker na een aantal weken. Dit komt omdat je tijdens HIIT allerlei oefeningen afwisselt met elkaar zoals squats, burpees en push-ups. 

2. Je profiteert er ook ná je workout van
Tijdens het hardlopen verbrand je een hoop calorieën, maar zodra je stopt met hardlopen gaat je calorieverbruik meteen weer naar beneden. Tijdens HIIT verbrand je ook een hoop calorieën, maar je calorieverbranding blijft zo’n 24 tot 48 uur op een hoger niveau dan normaal. Je stofwisseling werkt sneller waardoor je meer calorieën verbrandt. 

3. Je traint je volledige lichaam
Doordat je bepaalde oefeningen doet in een korte periode kun je meerdere verschillende oefeningen doen. Je kunt ervoor kiezen om alleen je onderlichaam te trainen of juist je bovenlichaam, maar een HIIT is ook perfect om het volledige lichaam te trainen. Je kunt al deze oefeningen voltooien in minder tijd dan je nodig zou hebben voor een rondje hardlopen.

4. Kom in shape voor je favoriete sport
Tijdens het hardlopen ben je je hart en je uithoudingsvermogen aan het trainen, maar als je ongeveer twee keer per week een HIIT toevoegt aan je trainingsschema gaat je lichamelijke kracht ook omhoog. Op deze manier ben je minder stel uitgeput tijdens je sporttraining. Je kunt HIIT ook gebruiken om een bepaalde skill te trainen voor je sport. Handig!

5. Je hebt geen trainingsmateriaal nodig
Oké. Bij hardlopen heb je ook niks nodig met uitzondering van de benodigde sportkleding en goede schoenen, maar in tegenstelling tot veel andere sporten heb je voor HIIT niets extra’s nodig. Je kunt jezelf uitdagen door dumbbells te gebruiken of andere trainingsspullen, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt ook gewoon aan de slag gaan in de woonkamer of zelfs op je slaapkamer. Veel ruimte is geen vereiste. 

6. Je verliest vet en geen spieren
Nee, je bouwt juist meer spieren op. Tijdens het hardlopen is er een groot ‘risico’ dat je afvalt, maar dat je ook afvalt in spiermassa. Dit wil niet iedereen! Doordat je je hele lichaam traint tijdens HIIT verlies je geen spieren. En no worries, het is ook niet zo dat je nu ineens gaat veranderen in een bodybuilder.

7. Push your limits
Ja, je bent dan misschien wel keihard aan het zweten na 15-20 minuten hardlopen, maar gebruik deze tijd eens voor een slopende HIIT! Verleg je grenzen en ga helemaal tot het uiterste. Je rondje hardlopen is misschien niet meer zo uitdagend en dit is nu precies wat je met een HIIT wel kunt bereiken. Wil je dat rondje hardlopen toch niet opgeven? Voeg dan HIIT toe aan je training! Hardlopen is namelijk de perfecte sport voor intervaltraining. Doe bijvoorbeeld een sprinttraining. 

Inspiratie nodig? Bekijk deze video’s!

Watch on YouTube

Watch on YouTube

Watch on YouTube

 
Fitness T-shirt  /  Fitnesslegging

Wat is volgens jou de beste reden om een HIIT te doen?

Bron, bron